вторник, 24 април 2018, 19:45 ч.

Статистика показва

Половин България няма да ходи на почивка това лято

BNews.bg

Половин България няма да ходи на почивка това лято

Всеки четвърти от деклариращите, че планират почивка това лято, посочва чужбина като избрана дестинация.

40% от пълнолетните българи планират да ходят на почивка това лято, а повече от половината (55%) не планират. 5% са тези, които не знаят или все още не са взели решение за почивка летния сезон.

Това сочат данните от проучване на изследователския център „Тренд“ за нагласите на българите към предстоящия летен туристически сезон. Изследването е представително за пълнолетното население на страната и е проведено сред 1004 пълнолетни български граждани по метода „лице в лице“. Теренът на проучването е осъществен между 30 март и 5 април 2018 г. Сондажът е по поръчка на вестник „24 часа“.

В демографските разбивки се регистрират по-високи нива на планиране на почивка това лято сред младите групи – 18-29 г. и 30-39 г., както и сред живеещите в София.

Хората на възраст над 60 години и живеещите в селата са сред тези, които в най-малка степен планират да почиват това лято, което може да се обясни с по-трудната мобилност, финансови причини и здравословно състояние.

Основната причина сред посочилите, че не планират да ходят на почивка това лято, е липсата на финансови възможности (70%), като тук се регистрира и динамика спрямо образователния статус – тези с висше образование и живеещи в столицата в по-малка степен изтъкват финансовия аргумент.

Една пета от българите, които не планират почивка това лято, декларират, че не са ходили на почивка през летния сезон от между 5 и 10 години.

Висок е процентът и на тези, които декларират, че не са ходили на почивка през лятото повече от 20 години, като спрямо възрастовите разбивки си личи, че това са в най-голяма степен хората над 70 години.

За 51% от планиращите водеща опция е българското Черноморие, а 13% пък посочват почивка в планината. Единствено сред живеещите в столицата опцията „чужбина“ е с лек превес (35%) спрямо опцията да се почива на Черно море (34%).

За планиращите да ходят в чужбина на почивка това лято най-предпочитаното място е Гърция (58%), а след това е Турция (18%).

Повече от половината българи, които възнамеряват да почиват това лято, споделят, че започват да търсят оферти за настаняване по-малко от 2 месеца преди самата почивка.

Едва 13% от българите започват да търсят оферти за настаняване повече от три месеца преди самата почивка, а 17% стартират тази дейност между 2 и 3 месеца предварително.

За всеки четвърти (25%) курортът/ самото място е водещ критерий при плануване на почивката им. Вторият водещ мотив за избор е цената на нощувките – 19%, а наличието на ол инклузив пакети е водещо за избора при 13% от планиращите.

Близо половината от българите (46%), планиращи почивка това лято, са на мнение, че българските туристи, в сравнение с чуждестранните, не са еднакво обслужвани и не получават същото качество. 37% не споделят това мнение.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари