петък, 27 април 2018, 11:18 ч.

Първо в BNews

Гуро на германската икономика пред Бареков: Не правете грешката да влизате в Еврозоната! Евродепутатът отсече: Еврото е за богатите, Левът е част от нашето национално достойнство!

BNews.bg

Гуро на германската икономика пред Бареков: Не правете грешката да влизате в Еврозоната! Евродепутатът отсече: Еврото е за богатите, Левът е част от нашето национално достойнство!

Евродепутатът Николай Бареков потърси възлово мнение по повод присъединяването на България към еврозоната. Безспорният титан в икономиката на Германия - Ханс-Олаф Хенкел обяви, че България не трябва да прави грешката да бърза за еврозоната.

Ето какво е споделил проф. Хенкел пред Бареков, който пусна информацията във Фейсбук:

„Проф. Олаф Хенкел ексклузивно пред Бареков: Не правете грешката да се присъедините към Еврозоната! Ханс-Олаф Хенкел е еднo от най-важните имена в германската икономика. Роден е през 1940 година в Хамбург. Автор на книги и почетен професор на университета в Манхайм, дългогодишен регионален директор на IBM за Европа, Близкия Изток и Африка, съветник на Bank of America в Германия,известен най-вече като президент на Федерацията на германските индустриалци (BDI ).

Понастоящем немският учен е колега на българският евродепутат Николай Бареков - член е на Бюрото на Групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР).

Не правете грешката да се присъедините към Еврозоната. България може, но не трябва да приема еврото за официална валута. Това ще бъде колосална грешка. Валутата трябва да отговаря на културата на страната. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се опитва подмени културата на страните с цел да прилегнат на еврото. Аз мисля, че това е лудост. Така видният немски учен проф. Олаф Хенкел коментира в ексклузивно интервю за предаването на Николай Бареков "Презареди България" постъпленията на българските политически лидери към чакалнята на еврозоната.

През 90-те години като ръководител на германската индустрия адвокатствах за въвеждането на еврото, но днес отчитам това като своя огромна грешка, призна Хенкел и изтъкна, че еврото е едностранчива валута - много е силна за Южна Европа, но е прекалено слаба за държави като Германия. Ако вървим на различни скорости ще стигнем по едно и също време на грешното място. Така бившият президент на Германската индустриална федерация (BDI) коментира идеята на Жан-Клод Юнкер за Европа на няколко скорости. Всеки на различна скорост е абсолютно погрешна визия за Европа, смята Хенкел. Немският икономист е категоричен, че целта на Юнкер е обединени щати на Европа, (централизирана Европа) и подчерта, че европейските консерватори са категорично против подобен сценарий. Ние всички адвокатстваме против европейски щати на Европа и подкрепяме твърдо идеята за Европа на суверенните нации, отсече Хенкел. Имаме нужда от единен икономически пазар, от енергиен съюз, но не се нуждаем от обща европейска политика за здравеопазване, образование или борба с безработицата, защото всяка култура е различна, обоснова се европейският политик. Помолен от водещия да направи коментар по темата "Европа след Брекзит", Хенкел изтъкна, че визията му изцяло съвпада с тази на Бареков.

Аз съм крайно разочарован, че Великобритания напуска Европейския съюз - за Брюксел ще е много трудно да се бори за Европа на суверенните държави, заяви професорът и подчерта, че според него основната цел в момента за ЕС е да се постигне споразумение с Великобритания за свободна търговия.

От своя страна самият Бареков посочва, че цените ще скочат двойно.

„Политиците ограбиха народа и продадоха България. Сега станишевци, либерали, джендъри, псевдопатреоти, послушковци и гербаджии посягат и на българският Лев. Последният символ на националния ни суверинитет. Вместо Ботев, Вазов, Иван Рилски и Левски - Айфеловата кула и Бундестага. Еврото е за богатите, Левът е част от нашето национално достойнство. Всички стоки и услуги ще поскъпнат двойно, ако въведем еврото вместо лева. Един хляб ще стане 3 лева (1.50 евро), а едно подстригване при фризьорката от 20 на 40 лева (20 евро). Помислете дали ще им позволим да ни ограбят за последно. Ние, истинските консерватори в Европарламента, сме твърди и убедени противници на еврото, което стана символ на Меркел и германската икономика. Икономика, която превърна България от производител в обикновен пазар на немските стоки, във васал на новият господар на Европа.“

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари