сряда, 16 май 2018, 10:26 ч.

Международно признание

Българските вина KABILE на "Вила Ямбол" спечелиха два медала на конкурс в Лондон

BNews.bg

Българските вина KABILE на "Вила Ямбол" спечелиха два медала на конкурс в Лондон

Избата има 100% успеваемост на броя изпратени проби и спечелени отличия

“Вила Ямбол” спечели два медала на London Experts in Wine Awards. Единият е сребърен за виното им Kabile от сорта Сира, а другият бронзов за Kabile Мавруд и Каберне Совиньон. Конкурсът се провежда за втора поредна година под патронажа на Княз Кирил Сакскобургготски в Лондон. 

Състезанието е само за български вина – тази година са участвали общо 46. Оценяващата комисия на конкурса се състои от висшия ешелон в сферата на вината – и тримата членове са Master of Wine. Класирането на вината е по 100 точкова система. Купажът Kabile Мавруд и Каберне миналата година грабна златно отличие в конкурса London Experts in Wine Awards. През миналата година виното Kabile от сортовете Мавруд и Каберне Совиньон се превърна в най- награждаваното българско вино зад граница с три златни медала – освен от Лондон и от Mondial de Bruxelles и Vinalies International.

Интересен факт е, че изба „Вила Ямбол“ постига 100% успеваемост от участието си в конкурса. Миналата година с едно изпратено вино – спечели медал, а тази с две проби – две отличия. Винената серия Kabile е кръстена на античния тракийски град Кабиле, който се намира до Ямбол. На етикета на бутилката е изобразена античната богиня Кибела. Като цяло оценката на експертите за българското вино е много добра. Определено се отчита интерес към местни сортове, блендове и вина, направени в по-съвременен стил – а именно с повече плодовост, коментираха още организаторите на London Experts in Wine Awards. Това се търси и на световния пазар – вина с повече изява на сортовия характер и плодовост, за сметка на тези с дълго отлежаване в дъбови бъчви.

Това е поредното международно признание за вината на „Вила Ямбол“. Припомняме, че на последния конкурс Vinalies Internationales в Париж, винарната донесе най-много медали за страната ни - 5 отличия, в това число единственото злато. Големият приз отиде при тероарното вино от микрорайона Болярово от сорта Каберне Совиньон 2015 г., който предстои избата да пусне на пазара. Сребърни медали от Париж получиха Kabile Резерва Каберне Совиньон 2014, Kabile розе от Сира 2017, Kabile Мерло и Каберне Совиньон и ракия от сорта Мускат без отлежаване в бъчви. Вината на „Вила Ямбол“ могат да се опитат на предстоящия Балкански винен конкурс и фестивал (BIWC) на 19-ти и 20-и май в столицата.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари