сряда, 16 май 2018, 12:26 ч.

Предупреждение

Меркел преди да тръгне за България: Западните Балкани и ситуацията там са решаващи за това дали има мир или война при нашите непосредствени съседи

BNews.bg

Меркел преди да тръгне за България: Западните Балкани и ситуацията там са решаващи за това дали има мир или война при нашите непосредствени съседи

Западните Балкани трябва да влязат в ЕС, но и да решат проблемите си, което става трудно, но става. Това заяви германската канцлерка Ангела Меркел пред Бундестага днес в първите големи дебати след съставяне на правителството. Преди да отлети за София, тя обясни колко е важно перспективата пред страните от региона да не бъде оспорвана.

„Трябва да отговорим на въпроса какво ще правим със Западните Балкани. Днес летя за София, утре ще се срещнем с лидерите на страните от този регион. Това, че те имат перспектива за членство в ЕС е безспорно. Сега въпросът е как и при какви условия може да стане това, но мога само да кажа следното: Западните Балкани и ситуацията там са решаващи за това дали има мир или война при нашите непосредствени съседи.“, заяви тя.

„И ако видите колко бързо припламват искрите между Косово и Сърбия, вътре в самата Босна и Херцеговина, колко е труден въпросът за решението на името на Македония, колко трудно се договарят гранични споразумения – като сега това между Косово и Черна гора – това е огромен успех! И особено, ако сравним с проблема с граничното споразумение и излаза на море между Словения и Хърватия, въпреки, че и двете са членки на ЕС. С поглед назад сега мога да кажа никакво членство вече без ясно решени гранични споразумения“, заяви канцлерката.

Трябва да решим и как ще управляваме миграционните потоци, посочи тя. Този въпрос ще ни занимава още дълги години, призна още канцлерката. „Но с 600 войници не можем да опазим външната граница на Европа. Една от големите ни задачи е да подсилим „Фронтекс“. Но и да се отцепим от света няма да помогне, ако не се борим с причините за миграция“, заяви канцлерката, при което получи силни освирквания от депутатите от популистката „Алтернатива за Германия“.

Меркел заяви обаче, че Европа досега не е направила достатъчно за решаването на тези проблеми и казвайки това, съм критична и към себе си, каза канцлерката. Тя подчерта, че е необходимо да се увеличи военния бюджет, който трябва да стига не само за адекватното оборудване на армията, но и за ангажиментите в умъния и България, както и за охраната на въздушното пространство в Прибалтика.

Канцлерката подчерта, че най-важната задача пред Германия е и дигитализацията. В речта си тя предупреди автомобилната индустрия, че е проиграла доверието към нея и трябва да направи всичко възможно, за да го възстанови. За еврозоната пък канцлерката посочи, че след излизането на Великобритания 85% от бюджета в ЕС идва от страни от еврозоната. Всички европейски лидери трябва да се погрижат да повишат конкурентоспособността на своите икономики. Това не може да е задача на еврозоната, това е национална отговорност, каза още тя.

Речта си тя завърши по доста нетрадиционен начин - с призива на словенските земеделци да се работи за решаването на проблема с измирането на пчелите и те да бъдат защитени.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари