сряда, 16 май 2018, 14:15 ч.

Висш шпионаж или договорки?

В "Росатом" отдавна знаели, че мораториумът върху АЕЦ "Белене" ще падне!

BNews.bg

В "Росатом" отдавна знаели, че мораториумът върху АЕЦ "Белене" ще падне!


Много преди решението за отмяна на мораториума върху строителството на АЕЦ „Белене“ в „Росатом“ са знаели за, че правителството ще гласува такова решение. Това става ясно от изявление на генералния директор на компанията Кирил Комаров.
Още във вторник - ден преди заседанието на МС, - той заявил, че „Росатом“ е готов да участва в строежа на втора атомна у нас. Дипломатически източници коментираха пред Фрог нюз, че в Кремъл са знаели за „решението на Борисов“ още след завръщането му от Света гора, където той бе на 6 май – Деня на храбростта. Тогава се коментираше, че вероятно премиерът е решил да избегне парада в София, за да не бъде до президента Радев. Сега май излиза, че в Гърция е имало тайна среща, на която е обсъдена ситуацията по строежа на атомната централа в Белене с представители на Кремъл.

„Росатом“ не само е готова да участва в строителството, но и в решаване на проблема с горивото за АЕЦ, твърдят руски медии.

Не е ясно как тези информации се връзват със съобщенията за интерес от страна на Китай да строи в Белене. Китайският посланик в София дори обясни че неговата страна е готова да инвестира в този проект, но че техниката и съоръженията ще са китайски.

 

Експерти припомнят, че преди дни Росатом“ бе изправен пред тежък проблем – частните инвеститори за строежа на АЕЦ „Акую“ в Турция се оттеглиха. Сроковете бяха удължени за да се търсят държавни фирми за партньорство в големия проект.

 

Неразбирателствата по плана за строеж продължават вече осма година, съобщава „Газета.ру“.

 

Руски медии припомнят, че през 2005 г. е обявен тендер на строителството на АЕЦ „белене“. Победител е ЗАО „Атомстройекспорт“. След това строителството е замразено. Никой обаче не е отменял  победителя.

Не е тайна, че руският енергиен сектор има силно лоби в България. Това лоби периодично активира кампании за строежа на втора атомна в Белене.

Преди време Литовския департамент по сигурността представи в парламента на страната доказателства за това, как агенти на "Росатом" работят с политици, за да прокарват влиянието на Русия и корпорацията в Литва. Документите съдържат и конкретни имена на хора, които са били служители на тайните служби на Москва, а сега работят за "Росатом" или за нейни партньори. Представени са и СРС-та от разговори и срещи.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари