сряда, 16 май 2018, 17:02 ч.

Време за избори

Партия на Радев помита ГЕРБ според социологията

BNews.bg

Партия на Радев помита ГЕРБ според социологията

На въпроса "Трябва ли да построим АЕЦ Белене" 54% от респондентите отговарят утвърдително, 14% са против, а 32 на сто не могат преценят.

Това са резултатите от социологическо проучване на агенция "Медиана", проведено в периода от 9 до 14 май. В него са участвали 1001 респондетни над 18-годишна възраст, като използваният метод е Face-to-face интервю.

В изводите на изследването се посочва, че управлението е успяло да укрепи своите позиции през последните два месеца. Песимизмът по отношение на бъдещето на страната, както и разочарованието от правителството продължават да са доминиращите обществени нагласи. Но за два месеца те са намалели с 4%. Причината е преди всичко в европредседателството и надеждата, че страната ни би могла да извлече практически ползи от него.

Проучването сочи още, че средната оценка на правителството също леко се е покачила – от 3.35 през март до 3.44 през май. Вероятно, за това допринася и умерената позиция на страната ни по случая с отровения бивш разузнавач Скрипал. Само 5% смятат, че България е трябвало да изгони руски дипломати.

Въпреки песимизма и недоверието към властта – няма желание за смяна на управлението. Предсрочни избори искат 26%, а 46 на сто биха искали правителството да изкара пълен мандат. 

На въпроса „Ако парламентарните избори бяха сега, за кого бихте гласували” 25.8% от запитаните посочват ГЕРБ. БСП се нарежда на второ място с 22.6%, следвана от ДПС с 8.1%. "Обединени патриоти" биха спечелили 6.7%. 

При евентуални предсрочни избори "Воля" на Марешки остава извън парламента с 2.8%. АБВ би получила 1.8% от гласовете на избирателите. Реформаторският блок и Демократична България ще имат резултати съответно 1.3% и 1.2%.

С под 1% от вота са класирани "Движение 21" на Татяна Дончева, ДОСТ и "България на гражданите".

Проучването сочи, че ако президентът Румен Радев оглави партия, тя би получила 36.7%. 30.4 на сто отговарят, че биха гласували за политическия проект на Слави Трифонов. 

Политикът с най-висок рейтинг остава държавният глава Румен Радев. Той получава 67% одобрение, което е ръст с 3% в сравнение с март месец.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • малко истинска социология - 15:44, 17 май

  На въпроса "Трябва ли да построим АЕЦ Белене" 4% от респондентите отговарят утвърдително, 64% са против, а 32 на сто не могат да преценят. В изводите на изследването се посочва, че управлението е успяло да укрепи своите позиции през последните два месеца. Песимизмът по отношение на бъдещето на страната, както и разочарованието от правителството продължават да са доминиращите обществени нагласи. Но за два месеца те са намалели с 4%. Причината е преди всичко в европредседателството и надеждата, че страната ни би могла да извлече практически ползи от него. Проучването сочи още, че средната оценка на правителството също леко се е покачила – от 3.35 през март до 3.36 през май. Вероятно, за това допринася нелоялната Му позиция позиция по случая с отровения бивш разузнавач Скрипал. 85% смятат, че България е трябвало да изгони руски дипломати, 6%, че не e трябвало, а 9% не могат да преценят. Въпреки песимизма и недоверието към властта няма желание за смяна на управлението, защото мнозинството запитани не очакват по-добро управление от БСП, а истинската алтернатива, която виждат извън парламента, e смятанa в момента все още за слаба, за да може да се пребори за властта. Предсрочни избори искат 26%, а 46 на сто биха искали правителството да изкара пълен мандат. На въпроса „Ако парламентарните избори бяха сега за кого бихте гласували” 19.8% от запитаните посочват ГЕРБ. БСП се нарежда на второ място с 10.6%, следвана от Демократична България c 9.2%, ДПС с 8.1%, a "Обединени патриоти" биха спечелили 4.7%. При евентуални предсрочни избори "Воля" на Марешки остава извън парламента с 2.8%. С под 1% от вота са класирани "Движение 21" на Татяна Дончева, АБВ, ДОСТ и "България на гражданите". Проучването сочи, че ако президентът Румен Радев оглави партия, тя би получила 6.7%. 6.4 на сто отговарят, че биха гласували за политическия проект на Слави Трифонов. Политикът с най-висок рейтинг e Томислав Дончев c 27% одобрение, следван от Мая Манолова с 25,2%, Христо Иванов с 19,8% и Татяна Дончева с 16,2%.

 • Генерал Кобалт - 12:29, 17 май

  Т. нар. социолози са ми много смешни. Когато помпаш рейтинга на някого, трябва винаги да си водиш сметка ОТКЪДЕ могат да дойдат толкова гласове. Факт е, че най-голям потенциал има сред разочарованите десни избиратели и сред негласуващите, които по правило са също антикомунисти. (С което в никакъв случай не казвам, че вляво и сред патрыотыте няма разочаровани, но те са много по-малобройни). E, кой бивш симпатизант на ГЕРБ, НДСВ или СДС би гласувал за прононсиран комунист и путинист? Никой. Радев беше избран за президент като "наказание" към Борисов, което последният сам и нарочно провокира. Предстоящата среща с Путин ще търкулне рейтинга му още по-надолу, защото никой нормален човек не разбира самоунижението му след случката на 4 март в София с руския патриарх. Единственият шанс Радев да остане в политиката след президентския си мандат е да оглави БСП, но това няма да стане, защото там има поне двайсетина по-подходящи за нейни лидери, включително настоящия.

 • лейла - 08:43, 17 май

  Бог ще го накаже,той знае как!

 • 1 - 08:12, 17 май

  КАЖЕТЕ НЕЩО ЗА ПРОЦЕНТИТЕ НА ПАРТИЯТА НА БАРЕКОВ ! СТИГА СТЕ ПЛЮЛИ ПО БОРИСОВ !

 • шефа - 07:30, 17 май

  Престъпника Тиквата си отива,това е ясно,но лошото е че не отива в затвора при неговия цигански електорат,а си отива милиардер.Дано има Господ да го накаже по най жестокия начин.

 • едноцевия двумъдко - 18:36, 16 май

  Надай се к.ре на пияни жени !

 • Арогант - 18:12, 16 май

  Айде, време е Тиквата да бъде аут!

 • Избирател - 18:11, 16 май

  Щом социолозите признават за 36%, значи истината е, че ще са двойно по-големи!

 • зрител - 18:08, 16 май

  Радев ще спечели не с 37 % , а с 77 %. Това е истината.

Напиши коментар

Коментари