понеделник, 21 май 2018, 11:17 ч.

"МиГ"

Президентът Радев: Купуваме бойни самолети за 1,5 милиарда, но няма да са руски!

BNews.bg

Президентът Радев: Купуваме бойни самолети за 1,5 милиарда, но няма да са руски!

България ще модернизира своите ВВС като купи нови бойни самолети за 1.5 милиарда лева. Съгласно утвърденият от българското правителство план, те трябва да са произведени и да са на въоръжение в страна-член на НАТО или ЕС, не може и дума да става за руски самолети.

Това казва в интервю за руската медия "Комерсант" Румен Радев. Според него, това решение е "логично от гледна точка на нашите съюзни ангажименти, така че нека бъдем реалисти".

Президентът обаче заяви, че България има намерение и в бъдеще да модернизира своите изтребители МиГ-29, които се нуждаят от техническа поддръжка. В този смисъл Радев коментира и договора с руската корпорация "МиГ" на стойност 40.5 милиона евро.

"Това е още едно доказателство за необходимостта от възстановяване на взаимноизгодните отношения с Руската федерация", казва той. Въпросният договор бе подписан през февруари 2017 година.

Българските изтребители МиГ-29 са купени в края на 80-те години на миналия век. С отпуснатите 1.5 милиарда лева правителството иска да купи 16 бойни самолета на два етапа. През декември 2017 година бе изготвен "къс списък" с кандидати от Италия, Португалия, САЩ и Швеция. Те са уведомени и през юни би трябвало да изпратят своите оферти в София.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • ТОВА Е ГЛУПАВО - 12:59, 21 май

    БЪЛГАРИЯ СЕ НУЖДАЕ ИМЕННО ОТ РУСКИ САМОЛЕТИ, ЗАЩОТО СА ЗДРАВИ, ПО-ЕВТИНИ, ПО-НАДЕЖДНИ, ПО-БОЕСПОСОБНИ И ПО-ДОБРИ ВЪОБЩЕ!

Напиши коментар

Коментари