петък, 25 май 2018, 9:30 ч.

Защитава ли личните ни данни?

GDPR вече е в сила, къде са пробойните?

BNews.bg

GDPR вече е в сила, къде са пробойните?

От днес влиза в сила новия Европейски регламент за защита на личните данни, познат като GDPR. Той дава повече права на гражданите да знаят какво се събира и съхранява за тях като информация. 

Към момента има над 460 хиляди официално регистрирани администратори на лични данни у нас, а големите компании ще трябва да назначат поне 35 хиляди служители, които да опазват личната информация. Става дума за имената, адресът, местоположение, доходи, здравна информация и имейл.

Компаниите, които обработват данни на европейски граждани, при нарушение на регламента може да бъдат глобени с 4% от годишния оборот или 20 млн евро.

Новият регламент няма да позволява на големите компании, които ви предоставят услуги, да прехвърлят без ваше съгласие данните ви на фирми, които събират задължения.

От Комисията за защита на личните данни успокояват, че няма да започнат да глобяват веднага, но ще проверяват по сектори като ще се насочат най-напред към големите администратори на данни – банки, застрахователи и мобилни оператори.

„За тях е задължително изискване длъжностно лице по защита на данните. Те формират цели сектори и отдели, които се занимават с този бизнес, защото огромните глоби, които стоят като дамоклев меч… по-добре да бъдат въведени правилата отколкото да се отиде към глоби. Глобата е последното нещо, към което трябва да посегнем”, смята членът на КЗЛД Цанко Цолов.

В същото време тече с удължен срок до 30 май общественото обсъждане в промените в Закона за личните данни, които са по предложение на вътрешния министър Валентин Радев. Браншови организации и юристи атакуваха разпоредбите,  замислени от МВР.

Сред най-критикуваните разпоредби е тази, която може да доведе до гигантски санкции на журналисти, писатели и учени при използване на нечии лични данни.
„Когато при упражняването на правото на свобода на изразяване и информация, включително за журналистически цели и за целите на академичното, художественото или литературното изразяване, се обработват лични данни на физически лица, администраторът на лични данни прави преценка за законосъобразността на обработването във всеки конкретен случай. Решението на администратора не може непропорционално да ограничава свободата на изразяване и информация.“
Възлагането на прекалено големи задължения върху медиите може да се окаже препятствие пред свободата на словото, гарантирана с конституцията, пише в становището на Програма „Достъп до информация“.
Адвокат Александър Кашъмов от фондацията съобщи, че германски колеги са препоръчали в българския закон изрично да се запише, че разпоредбите му не се отнасят за журналистическата работа. Така е направено в Германия, защото идеята е, че общественият интерес е над всичко.

Eднa oт ocнoвнитe бeлeжĸи, изpaзeни в cтaнoвищeтo на Програмата, e cвъpзaнa c възмoжнoтo пpeпятcтвaнe нa cвoбoдaтa нa cлoвoтo, гapaнтиpaнa c Koнcтитyциятa, в cлyчaитe нa oбpaбoтвaнeтo нa лични дaнни пpи жypнaлиcтичecĸo изpaзявaнe и дocтъпa дo пyблични peгиcтpи. Tpyднaтa paзбиpaeмocт нa тeĸcтoвeтe, oпacнocттa oт възлaгaнe нa пpeĸoмepни тeжecти въpxy бизнeca и виcoĸитe минимyми нa caнĸциитe ca cpeд дpyгитe бeлeжĸи нa ΠДИ.
Ще се случи така, че адвокатите няма да могат адекватно да опазват тайните на клиентите си, твърди в своето становище Висшият адвокатски съвет.
Недопустимо е комисията за личните данни при проверка в дадена кантора да получи достъп до книжа и други информационни носители, които са защитени от закона, Конституцията и международните конвенции. Адвокатите алармират, че може да се стигне до невъзможност да се провеждат съдебни дела. Страна по правен спор не може да иска от насрещната страна достъп до свои данни, ограничаване на работата с тях или изтриването им. Адвокатът разполага с данни не само за клиента си, но и за другата страна, посочва още Съветът.
От Съюза на юристите също смятат, че проектът противоречи на Закона за адвокатурата.

„Опасенията ни са ни свързани с факта, че този регламент беше създаден с идеята да защити гражданите на ЕС предимно от големите корпорации. От друга страна обаче, той е доста обемен, може да се тълкува широко и на практика се оказва, че голяма част от малките онлайн търговци не могат да си позволят да го приложат. Това са 88 страници юридически текст, който може да бъде тълкуван различно и трябва да се прави от адвокати. Сумите, които се движат из общественото пространство за консултации за налагането му, започват от 2-3 хиляди лева и стигат до 25-30 хиляди лева. Няма как дребният бизнес да си позволи такова нещо. Така един търговец може да влезе в нарушение и да получи санкции, не защото иска умишлено да злоупотреби с данните, а защото не е добавил определено изречение в общите си условия. Това е сериозен проблем”, поясни в Нова тв Петър Михайлов от една от големите платформи за онлайн търговия.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари