петък, 25 май 2018, 16:21 ч.

От четвъртък

Хамбург – първият град, който спира дизеловите автомобили!

BNews.bg

Хамбург – първият град, който спира дизеловите автомобили!

Първата забрана за ползване на дизелови двигатели в Германия ще стане факт още идния четвъртък. От 31 май градските власти на Хамбург забраняват достъпа на дизели със сертификат под Евро 6 по главните градски булеварди, съобщава Bloomberg, цитирана от ауто медия бг.

Отделно части от центъра ще са забранени за камиони с дизелови двигатели. Глобите за нарушаване на забраната са съответно 25 евро за автомобили и 75 евро за камиони. В момента в Хамбург се движат около 330 000 дизелови автомобила, като само 116 000 от тях имат сертификат Евро 6.

Забраната стана възможна след знаково съдебно решение през февруари, че подобни рестрикции не нарушават конституцията. Отделно властите са под натиск и от Европейската комисия, защото през миналата година в цели 65 града в Германия системно бяха отчитани сериозни превишения на нормите за азотни оксиди (NOx).

Основният източник на тези опасни за здравето съединения са именно дизеловите мотори. След Хамбург подобни забрани подготвят и други градове в провинция Шлезвиг-Холщайн, включително столицата Кил. Кметът на Хайделберг пък планира да забрани всички автомобили с вътрешно горене, смятано от 2030 година.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари