понеделник, 28 май 2018, 18:31 ч.

Интервю с единствения български журналист, спасил българи от гръцки затвор!

Държавата не помага на българите в беда зад граница, журналистиката може да бъде много силно оръжие!

BNews.bg

Държавата не помага на българите в беда зад граница, журналистиката може да бъде много силно оръжие!


Все повече се стяга примката и стотици невинни български граждани могат да бъдат осъдени и хвърлени да излежават присъди в гръцки затвори. Българската държава сякаш я няма, а политиците ни са по- ниски и от тревата!

Би Нюз потърси за мнение единствения български журналист, успял да спаси българи от гръцки затвор. Този журналист се казва Димитър Байрактаров, който бе и депутат в 43-то Народно събрание.

Би Нюз -  Г-н Байрактаров, оказа се, че Вие сте единствения български журналист, който е успял да спаси българи от гръцки затвор. Сега стотици българи са заплашени да бъдат осъдени и хвърлени невинни в затвора! Разкажете, как се справихте Вие тогава?
Димитър Байрактаров - О, това е една много дълга история отпреди седем години. Шест български моряка бяха арестувани от гръцките власти с обвинения за контрабанда на цигари. Роднините им се бяха обърнали за помощ към много медии и държавата, Но никой не им се притече на помощ.
Б.Н.- Как точно Вие решихте да отидете?
Д.Б.- Ами оказа се, че от много "патриоти" в телевизия "Скат" никой не желаеше да отиде. Аз бях като водещ на предаването "От упор" външна продукция и реших да се заема със случая. Оказа се, че моряците са изпълнявали забележете "държавна поръчка". Намерих ги в едно малко хотелче в Нафплио. Бяха много уплашени и не разбираха какво става. След като поговорихме, реших да се обадя на консулът ни в Атина. Последва невероятен разговор между него и мен! Той ме убеждаваше, че е напълно запознат със случая и, че дори в момента е при нашите моряци! Не можех да повярвам, че един представител на държавата си позволява така да лъже! Няколко пъти го попитах сигурен ли е, че в момента е при моряците, а той продължи да ме лъже. Тогава не издържах и му казах, че аз съм заедно с моряците, но него не го виждам да е с нас. Телефонът веднага бе затворен!.
Б.Н.- Но това, което разказвате е скандално!
Д.Б.- Това, което ви разказвам е истината!
Б.Н.- Какво предприехте, за да бъдат спасени тези хора?
Д.Б.- Ситуацията бе много сложна! Обвиненията бяха много тежки, а моряците намаха адвокат. Беше неделя. Представете си само как се търси гръцки адвокат в неделя!
Б.Н.- Какво направихте?
Д.Б.- Молих се на Господ да ми помогне и той ми помогна! Свързах се с адвокат, който ми каза, че е на яхтата си, но ще се видим в 21.00 часа в една пицария. Още не мога да си обясня как се разбрахме с този адвокат! Той не говори чужди езици, а аз не разбирам и не говоря гръцки!
Б.Н.- Осъществи ли се тази среща и кой е този адвокат?
Д.Б.- Срещата се осъществи както се бяхме разбрали. Нещо повече, Господ бе изпратил най-добрия наказателен адвокат от този район - Константин Лимперис. Разбрахме се с няколко думи и той се зае със случая.
Б.Н.- Няколко пъти споменавате Господ.
Д.Б.- Аз съм набожен човек и съм сигурен, че без божията помощ тези хора още щяха да гният в затвора. А трябва да ви кажа, че гръцката църква страшно много помогна за оневиняването на шестте невинни български моряци.
Б.Н.- А как помогна българската държава?
Д.Б.- Със съжаление трябва да ви кажа, че българската държава не само, че не помогна, тя през цялото време пречеше. Българските медии също мълчаха. Никога няма да забравя думите на гръцкия адвокат - " Димитър, сега се бориш срещу две държави - моята и твоята! По това време се бях заел с още два много тежки случая, които бяха ярък пример, че българските управници изобщо не се интересуват от гражданите си! Ние за тях сме гласоподаватели- електорат и данъкоплатци!
Б.Н.- Какви са тези други два случая?
Д.Б.- Единият бе със задържания кораб на капитан Христо Спасов от румънските власти, уж за контрабанден риболов, а другия задържани старозагорци в Полша, изпратени от българска фирма на работа! При първия случай единственият представител на държавата, който се застъпи за българския капитан бе кмета на Каварна Цонко Цонев. Наложи се да пътувам до Румъния и да демонстрираме на румънските власти , че  капитан Христо Спасов не е сам и не е нарушил закона. Румънците бяха стъписани и докато се усетят, че на българската държава изобщо не ѝ пука, освободиха кораба от арест. Същата тактика проработи и за нашите сънародници в Полша. В него имаше и доста драма, тъй като младо семейство току-що сключило брак можеше да прекара голяма част от семейния си живот в затвора.
Б.Н.- Ако правилно ви разбираме, искате да кажете, че в  румънския и полския случай просто сте демонстрирали загриженост от българската държава към своите граждани?
Д.Б.- Да, точно такава бе тактиката ! Важно е да уточня, че хората бяха абсолютно невинни! 
Б.Н.- Защо в Гърция тази тактика не проработи? 
Д.Б.- Защото в този случай се оказа, че представители на българската държава наистина са били забъркани в контрабанда на цигари. Затова и на моряците е казано, че изпълняват държавна поръчка.Това бяха месеци на много пътуване и тежко журналистическо разследване изминати десетки
хиляди километри.
Б.Н.- Кое ви е караше да помагате на толкова много хора?
Д.Б- Вярата в доброто! Колкото и банално да звучи, много малко хора знаят, че за всяко сторено добро срещу мен се изсипваха купища от поръчкови
съдебни дела. 
Б.Н.- Как така? За какво срещу Вас са се изсипвали съдебни дела!
Д.Б.- Ами защото спасявайки например българските моряци, напрактика бяха разобличени българските управници като организатори на контрабанда на цигари. По- същото време бях разобличил управляващите в източване на средства по европейските програми, което се потвърди и от ОЛАФ. Сега вече се 
надявам, че разбирате защо се оказах опасен за властта и поръчан. Даже онзи ден срещу мен приключи поредното дело е Бургас, където се оказа, че Бургаския
окръжен съд е информирал депутати и съответни физически лица за хода на това дело още на фаза Районен съд.
Б.Н.- Но това което разказвате е повече от недопустимо и незаконно!
Д.Б.- Да, така е! Но това си е нашата действителност. Поисках отвод на съда заради нарушаване на човешки права, а окръжният прокурор отговори, че това е обичайна  практика! Сега очаквам решение от този съд! Цяло чудо ще е, ако решението е в моя полза.
Б.Н.- Простете за въпроса, но на Вас кой ви помага в такива тежки случаи?
Д.Б.- Семейството, истинските приятели и силната ми вяра в Бог!
Б.Н.- Вие сте човек и журналист с безценен опит, потърси ли ви някой за съвет от държавата?
Д.Б.- Единствено с Мая Манолова сме имали среща и добре, че я има за да дава гласност по толкова тежки казуси, сега се надявам тя да не е сама, както бяхме ние преди години.
Б.Н.- Когато сте довели моряците от Гърция с оправдателна присъда се вижда, че доста медии са писали, даже четем, че са спасен от Валери Симеонов, как ще коментирате това?
Д.Б.- Ами когато ги доведох беше късно вечерта и имаше много посрещачи и медии! Аз просто си взех вещите и бързах да се прибера и да видя четиримесечният си син, но бях изправен пред поредното изпитание на съдбата ! Още същата вечер да се боря за живота на детенцето си, так че изобщо не ми е било до това да мисля, кой ще се прави на спасител.
Б.Н - Сега всичко нормално ли е с детенцето ?
Д.Б.- Слава на бог всичко е нормално! Александър е вече на шест години и е много будно и лъчезарно дете.Но  това са много лични неща. Дано сега да има кой да помогне на тези наши сънародници, а и да се помага въобще на българите изпаднали в беда. Журналистиката може да бъде силно оръжие когато се практикува от смели, умни и честни журналисти!
 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари