сряда, 13 юни 2018, 13:10 ч.

Отвратени от цинизма на управляващите

Родителите на деца с увреждания: Оставаме в палатката, докато не бъде приет Законът за личната помощ! Искат оставката на Валери Симеонов

BNews.bg

Родителите на деца с увреждания: Оставаме в палатката, докато не бъде приет Законът за личната помощ! Искат оставката на Валери Симеонов

Проблемът ни е приемането на Закона за лична помощ. Затова сме пред Народното събрание, за да се гласува и да стане поне една част от реформата, която дава възможност на нашите деца да оцелеят и хората с увреждания да живеят. Това е животоспасяващ закон. Това каза пред БНР Вера Иванова - част от протестиращите родители на деца с увреждания.

  „Поехме обещание вчера, че няма да разрастваме още градове до петък. Ще останем в палатките пред Народното събрание, докато не се гласува поне първият закон за личната помощ. Той е абсолютно готов. Буквално изчакваме мнението на господин Бойко Борисов“.

  Иванова отказа да коментира поведението на вицепремиера Симеонов от изминалия ден. Тя сподели, че  повечето народни представители гледат в обратна посока на палатковия лагер, докато се качват в колите си.

  „Имаме обещана среща с госпожа Караянчева. Втория път, когато влезнахме с тениските с надписа, който очевадно ги дразни: „Системата ни убива“, до седмица обеща, че лично ще ни се обади и ще проведем среща. До там! Сега трябва ли отново да влизаме с тениските?“   Красимира Обретенова, която от няколко месеца е в Холандия заедно с дъщеря си Пасионария, оприличи протестите на родителите като „агония в две посоки“.

  „Агония на абсолютната безпомощност на премиера Борисов да се справи по някакъв начин с управлението и агония от страна на майките. Борисов изобщо не знае за какво става дума. Това е огромният проблем. Ние искаме реформа, която да облекчи цялата държава и цялото общество. Искаме преструктуриране на Министерство на труда и социалната политика и по този начин да икономисаме средства на обществото. Това нещо го казваме милион пъти. Достойният живот на хората с увреждания е следствие от това. Хората с увреждания трябва да излязат от прерогативите на Агенцията за социално подпомагане –централизирана институция, в която няма половин човек, който прави разлика между диабет и епилепсия“, каза тя.

  „Когато става дума за необходимостта от пари за реформи, господин Борисов е много притеснен, както и Валери Симеонов, който беше изключително циничен вчера и просто трябва да му бъде поискана оставката заради този цинизъм. Говорим за пари за реформа, а не за пари, които да се раздават „на джоб“. Имате едно огромно Министерство на труда и социалната политика, където се подвизават 8000 некомпетентни люде. Имате 80 милиона лева повече бюджет, а няма социални услуги и няма нищо насреща. Ами, господин Борисов, вие се заемете, не господин Петков. Бисер Петков е от половин година в това министерство, а това министерство съсипва хиляди животи и семейства от 11 години поне“, добави тя.   Обретенова отбеляза, че електронното правителство в Холандия позволява ненужната администрация там да е значително съкратена и облекчава самите институции:   „По отношение на деца с увреждания възрастовата група за деца от 5 до 18 годишна възраст всички политики се осъществяват чрез образователната система. Личният лекар, по епикризи, заявява в общината в общинския отдел по социална политика, че има еди-какъв си пациент, по електронен път, и от този отдел посещават човека и се приключва. Записах дъщеря си в училище с акта ѝ за раждане от България, с 5 епикризи и с холандския си осигурителен номер. Приключих. И в момента чакам социален екип“.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари