сряда, 13 юни 2018, 17:14 ч.

След 3-годишно прекъсване

Турция възстановява железопътна връзка с Иран

BNews.bg

Турция възстановява железопътна връзка с Иран

На 18 юни ще започне редовната експлоатация на ж.п. линията Тебриз – Ван.

Министърът на транспорта на Република Турция Ахмед Арслан заяви, че след 3-годишна пауза страната му ще възобнови пътническия железопътен транспорт с Иран, предаде "Хабертюрк", цитиран от БГНЕС. 

„В момента между Турция и Иран съществува железопътен превоз единствено на товари. Това обаче ще се промени, когато на 18 юни започне редовната експлоатация на спряната преди три години ж.п. линия Тебриз – Ван“, заяви Арслан.

Той допълни, че единствено благодарение политиката на управляващите, железопътният транспорт в Турция се е превърнал в приоритет и в резултат 95% от ж.п. линиите вече са обновени.

Припомняме, че на 12 юни, по време на съвместна пресконференция с българския си колега Бойко Борисов, турският министър-председател Бинали Йълдъръм подчерта, че в близките месеци ще започне реализацията на проекта за изграждането на високоскоростната железопътна магистрала, която ще бъде съставна част от турския участък на Трансевропейския транспортен коридор.

„Магистралата с дължина 233 километра от Истанбул до Одрин ще има особен принос за развитието на историческия Път на коприната, свързващ Балканите и Анадол с Близкия Изток и страните в Азия. В същото време новият релсов път ще засили връзките на транспортните системи на Турция и Европа“, коментира турският премиер. 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари