четвъртък, 14 юни 2018, 9:10 ч.

Пореден протест

Влаковете не вървят, автобусите излизат в стачка, бензинът скача, защо не се махнат от главата на Борисов?

BNews.bg

Влаковете не вървят, автобусите излизат в стачка, бензинът скача, защо не се махнат от главата на Борисов?

Автобусните превозвачи са мобилизирани за протест, Магдалена Милтенова, председател на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта. Те ще спрат работата си днес в знак на несъгласие със законопроекта за Българска автомобилна камара. Според бранша той е лобистки, като зад него стои малка група от хора.
 
Очаква се около 2000 автобуса да не потеглят по маршрутите си днес в периода между 14.00 и 15.30 ч. За протеста са мобилизирани структури в цялата страна. Всички, които са тръгнали преди началния час на недоволството, ще изпълнят курса си, уточниха превозвачите. Те смятат, че драстичните мерки са необходими, за да бъдат чути.

Според протестиращите законопроектът за Българска автомобилна камара е "приватизиране на държавната корупция". Той предвижда тази камара да изземе функциите на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". Така съмнителните практики, които пораждат корупция, няма да се прекратят, а ще се преместят в една частна структура, посочват от бранша.

Те посочват, че в Търговския регистър вече е заявено името "Българска автомобилна камара“, а като представляващ е вписан превозвачът Миролюб Столарски, който е председател на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт и собственик на транспортна фирма. Превозвачите са готови дори да стигнат и до ефективни стачни действия до разрешаването на казуса.

Според тях ако законовите промени бъдат приети, ще се стигне и до скок в цената на автобусните билети, но не посочват с колко. Повод за  напрежението стана внесеният в парламента Законопроект за Българската автомобилна камара.

 Проектозаконът предвижда членството в Камарата да е задължително. То ще е свързано с такси и членски внос, но няма да дава права на членуващите в нея, смятат автобусните превозвачи, които ще протестират днес. Според тях, веднъж избран Управителният съвет на Камарата, може да стане практически несменяем, а останалите членове няма да могат да влияят върху неговата работата му.
 
Протестът днес е предупредителен, а ако законопроектът не бъде оттеглен, от 25 юни ще започнат по-мащабни протестни действия, които ще бъдат подкрепени и от тежкотоварните превозвачи, предаде Дарик.

Всички протестират, не оставят премиера да си води международната дейност и да му се махат от главата. 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари