четвъртък, 14 юни 2018, 17:03 ч.

НАТО - EXTRAS

Проект на НАТО помага за откриване на експлозиви в градския транспорт

BNews.bg

Проект на НАТО помага за откриване на експлозиви в градския транспорт

Италия е дългогодишен поддръжник и един от главните участници в програмата SPS, като е участвала в около 30 инициативи от 2014 г. насам.

Нов проект на НАТО - EXTRAS, ръководен от изследователски институти в Италия и Сърбия, помага за откриването на експлозиви и предотвратяването на терористични атаки в градския транспорт в реално време.

Проектът, финансиран от програмата на НАТО "Наука за мир и сигурност" - SPS, използва лазерна спектроскопия за идентифициране на експлозиви в потенциални терористи.

Проектът започва днес в Рим от ENEA (Италианската национална агенция за нови технологии, енергетика и устойчиво икономическо развитие), Института за ядрена наука Винча в Сърбия, ICT Fraunhofer - Германия, TNO - Холандия, транспортният Оператор на Рим и Съдебна полиция, както и Националният технически университет на Украйна.

Италия е дългогодишен поддръжник и един от главните участници в програмата SPS, като е участвала в около 30 инициативи от 2014 г. насам.

Проектът е част от инициатива на НАТО за разработване на система за откриване на взривни вещества и скрити оръжия в реално време и за осигуряване сигурността на масови транспортни инфраструктури като летища, метро и железопътни гари.

Инициативата включва и проект за микровълнова сканираща технология, воден от Франция, Украйна и Република Корея.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари