четвъртък, 14 юни 2018, 17:50 ч.

Повишава се

Българите на трето място по доверие в ЕС

BNews.bg

Българите на трето място по доверие в ЕС

Делът на гражданите, които мислят, че мнението им има значение, е достигнал най-високото си равнище от 2004 г. насам.

Доверието на европейските граждани в ЕС се повишава.

Година преди изборите за Европейския парламент мнозинството от европейците смятат, че икономическото положение е добро и те са оптимистично настроени за бъдещето на съюза. Подкрепата за Икономическия и паричен съюз е на най-високото си равнище. Това сочат данни от проучване на Евробарометър за нагласите на гражданите спрямо ЕС.

Според данните на Евробарометър тази година се отчита най-високо равнище на доверие в ЕС от есента на 2010 година насам - 42%, като за това спомагат и българите.

В 15 държави членки мнозинството от анкетираните заявяват, че имат доверие в структурите на Общността. Доверието е най-голямо в Литва, където 66% от запитаните посочват, че се доверяват в ЕС. Португалия и Дания се нареждат на второ място с по 57% доверие в ЕС.

България е на трето място по доверие в ЕС - 56% от българите заявяват, че се доверяват на съюза. 
Такъв е процентът и в Люксембург.

От есента на 2017 година доверието към ЕС се е покачило сред населението на 19 държави членки. В 6 държави доверието намалява, като с най-голям спад е Белгия, където се наблюдава спад с цели 6 процентни пункта за период от близо 6 месеца - от 53% на 47%.

Според данните на Евробарометър 40% от европейците имат положителна представа за ЕС, 37% - неутрална и едва 21% - отрицателна. 
По този показател страната ни отново е сред първите места. С най-положителна представа са ирландците - 64%, а българите и португалците се нареждат на второ място, съответно с по 56%.

Делът на гражданите, които мислят, че мнението им има значение, е достигнал най-високото си равнище от 2004 г. насам.

Спрямо резултатите от проучването се констатира и че доверието на гражданите в ЕС е по-силно от доверието в националните правителства или парламенти. 42 % от европейците имат доверие в Европейския съюз, докато 34 % имат доверие в своите национални парламенти и правителства.

Мнозинството от европейците, или 58% от всички анкетирани, са настроени оптимистично към бъдещето на ЕС.

Наблюдава се и тенденцията все повече и повече граждани да чувстват, че са се възползвали от възлови политики на ЕС. Когато става дума за търговия, две трети от европейците се произнасят за силен ЕС.

Проучването на Евробарометър е осъществено между 17 и 28 март.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари