понеделник, 18 юни 2018, 18:21 ч.

Доклад

Банката на централните банки: Биткойн е опасен за интернет

BNews.bg

Банката на централните банки: Биткойн е опасен за интернет

Банката за международни разплащания предупреди в доклад, че дигитални валути като биткойн биха могли да разбият и счупят интернет, ако те продължат да растат, съобщава "Франс прес".

Банката за международни разплащания, която често е описвана като централната банка на централните банки, също така предупреди в доклада от 24 страници, публикуван на сайта ѝ, че на криптовалутите не може да им се има доверие по начина, по който на стандартните валути.

За разлика от стандартните валути, поддържани от централните банки, виртуалните валути се произвеждат или "добиват" от група компютри, които решават сложни алгоритми и след това се търгуват свободно онлайн.

Другата ключова разлика с типичните валути е, че броят на биткойните, които съществуват, никога не може да надхвърли 21 милиона. Понастоящем в обращение има около 17 млн. биткойна.

Нарастването на стойността на биткойн от няколко цента до пика през декември 2017 г. от 19 500 долара превърна някои от първите му инвеститори в милиардери.

В теоретичен сценарий, при който цялото население на дадена страна започва да използва дигитална валута като биткойн, "размерът на счетоводната книга ще се разрасне над капацитета на типичен смартфон в рамките на няколко дни, над този на типичен персонален компютър в рамките на седмици и над този на сървърите в рамките на месеци", изтъкват от Банката за международни разплащания.

"Но проблемът надхвърля капацитета за съхранение и се простира до капацитета за обработка: само суперкомпютри могат да поддържат проверка на входящите транзакции", се допълва в доклада, като се предупреждава: "Свързаните с тях комуникационни обеми биха могли да спрат интернет."

Банката за международни разплащания, която преди предупреди за риска от измами при криптовалутите, отбеляза, че в тази система съществува "крехка основа на доверие".

Освен това от банката посочват "нестабилната стойност" на валути като биткойн.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари