вторник, 19 юни 2018, 11:00 ч.

Потребностите са индивидуални

Като по поръчка: ВАС окончателно отсече, че размерът на месечните добавки на хората с увреждания е незаконосъобразен!

BNews.bg

Като по поръчка: ВАС окончателно отсече, че размерът на месечните добавки на хората с увреждания е незаконосъобразен!

Върховният административен съд (ВАС) окончателно отмени текстове от Правилника за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания, които определят размера на месечните добавки за социална интеграция, транспортни, информационни и телекомуникационни услуги.

Петчленен състав с председател Мирослав Мирчев и членове Теодора Николова, Емилия Миткова, Свилена Проданова и Весела Павлова (докладчик) постанови, че разпоредбите на чл. 24, ал. 2, чл. 25 и чл. 26 от правилника противоречат на Закона за интеграция на хората с увреждания. Текстовете определят базата за изчисляване на месечната добавка за социална интеграция според гарантирания минимален доход, тази за транспортни услуги е 15% от него, а тази за ползване на информационни и телекомуникационни услуги е 20% от гарантирания минимален доход.

Според върховните съдии обвързването на размера на месечната добавка с гарантирания минимален доход е незаконосъобразно, тъй като водещият критерий според Закона за интеграция на хората с увреждания за определянето на размера ѝ са единствено индивидуалните потребности на хората с увреждания. „Унифицирането на размера на добавката води до съществено ограничаване на възможностите за социална интеграция на хората с увреждания, които имат ниски доходи, и препятства пряко упражняването на гарантираните в Конвенцията за правата на хората с увреждания права и свободи като: свободата на придвижване, правото на пълноценно включване в общността, личната мобилност и свободата на достъпа до информация, правото на образование, правото на достъп до рехабилитационни услуги и осигуряването на подходящ жизнен стандарт“, се посочва в решението.

ВАС обяснява, че размерът на месечната добавка за социална интеграция трябва да е съобразен с индивидуалните потребности на всеки с трайни увреждания, със степента на намалена работоспособност и вида на увреждането. „Индивидуалните потребности на всяко лице се определят въз основа на методика, утвърдена от министъра на труда и социалната политика, по предложение на изпълнителния директор на Агенцията за хората с увреждания и на изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане. Добавката е диференцирана и представлява парични средства, които допълват собствените доходи и са предназначени за покриване на допълнителни разходи за транспорт, информационни и телекомуникационни услуги, обучение; балнеолечение и рехабилитационни услуги, лекарства и др.“, посочват от съда, съобщи Lex.bg.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Даниела - 13:02, 19 юни

    За балнеосанаториум плащат само 5 дни. ПЕТ! А един човек с трайни увреждания има нужда поне веднъж в годината от рехабилитация. При лошия социализъм се осигуряваха 30 безплатни дни за тази цел, като включваха и храната, и транспорта.

Напиши коментар

Коментари