вторник, 19 юни 2018, 13:15 ч.

Взето от Австрия

Новите размисли на МВР шефа: Младите водачи да изкарат курс по "екстремно шофиране"

BNews.bg

Новите размисли на МВР шефа: Младите водачи да изкарат курс по "екстремно шофиране"

Шофьорските книжки на младите водачи ще бъдат прибирани, ако те не са преминали курс по „екстремно шофиране“. Такава мярка предвиждат от МВР, за да намалят катастрофите по пътищата, особено тези с младите водачи, става ясно от доклад на вътрешния министър Валентин Радев до Министерски съвет, пише Монитор. В него се посочва, че тепърва ще се обсъжда тази мярка, която е заимствана от Австрия.

Там за срок от 3 до 9 месеца след получаване на свидетелство за правоуправление водачът трябва да изкара въпросния курс. Той включва шофиране на лед, мокра настилка, силен дъжд и т.н. Ако обаче той си спести обучението, то тогава книжката му автоматично ще става невалидна. Смята се, че младите водачи са изключително рискови заради слабата си подготовка.

Данните сочат, че като участници в движението на възраст от 18 до 24 години са загинали 60 души и са били ранени 1170 младежи и девойки. От тях като водачи смъртта си са намерили 26 човека, а ранените са били 593. Пътниците, които са пострадали заради невниманието им, пък са стряскащата бройка от 33 514 души, а пешеходците 5107. „Тези и други положителни практики, прилагани в европейските страни, предопределят и по-високите знания и умения на техните водачи, което дава отражение и върху честотата на тежките катастрофи, допускани от новите шофьори.

За ограничаване на броя на тежките инциденти, допускани от новите водачи, в нашата страна би следвало да се предприемат мерки за изменение в програмите за обучение продължителността и обхвата на обучение и проверката на знанията и уменията“, посочва вътрешният министър.  В доклада се настоява да се заимства опит и от Франция, където младежите започват да шофират при изключително строги условия още от 15-годишна възраст.

Така те придобиват практически умения много по-рано от българските си колеги.  От силовото ведомство искат и създаване на система за регистрация на тежките пътнотранспортни произшествия, допуснати от нови водачи. Така ще се види къде са грешките по време на обучението.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Observer - 14:24, 19 юни

    А, бе тоя примат е тотален кретенофил... Защо не прилагате законите мили ми смехурко , а се опитвате наред с пороите да ни давите в празнословия и срамни скудоумия? Нека вместо да държим взятъчници в МВР да се научат да въвеждат ред и да ограничават сурово възможностите за престъпност и бандитизъм. Това по нашите пътища не е нарушаване на Закона и Правилниците, а бандитско безчинстване на 3 - 4 хиляди души самозабравили се до небето. В дранголника за 5 - 10 години и там ще намерят себе си.

Напиши коментар

Коментари