сряда, 20 юни 2018, 14:11 ч.

Битката продължава

Приеха спорните текстове за следене на съдържанието в интернет!

BNews.bg

Приеха спорните текстове за следене на съдържанието в интернет!

Депутатите в правната комисия на Европейския парламент гласуваха и приеха текстовете на новата Директива за авторското право и единния цифров пазар. Спорните членове от нея - 13-ти и 11-ти, за които имаше протести и негодувания от редица организации, също бяха приети.

В Туитър евродепутатът Юлия Реда, която е една от най-острите критици на директивата, съобщи, че член 13-ти е приет с 15:10 гласа.

"Ще пренесем битката в пленарната зала", написа Реда.

В интервю за OFFNews евродепутатът и бивш правосъден министър на Румъния Моника Маковей обясни, че въвеждането в сила на член 13 е опасен по няколко причини, а една от тях е, че ЕС ще цензурира интернет с филтри за следене и всичко това в името на авторското право.

Член 11-ти, който е познат като #Link Tax (да си плащаш, за да публикуваш линк) е приет с 13:12 гласа в правната комисия.

Най-остро критикуваният текст от Директивата бе този на член 13-ти, който ще доведе до последствия и за крайния потребител.

Предложените в новата Директива филтри ще сканират всяко парче информация, което споделяте (видео, аудио, текстове, скрийншоти, мемета...) в онлайн платформите.

Именно заради това днес в ЕП в знак на протест евродепутатът Евелин Регнер беше и с тениска с популярно меме.

Следващото гласуване е на 5 юли. Тогава евродепутатите ще дадат мандат за преговори между Европейския парламент, Европейския съвет и Европейската комисия относно реформата на дигиталния пазар.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари