сряда, 20 юни 2018, 18:15 ч.

Парламентът на Унгария

Унгария прокара пакета закони ”Спри Сорос”

BNews.bg

Унгария прокара пакета закони ”Спри Сорос”

Правителството на Орбан очаква правни действия от страна на Европейската комисия заради новия закон.

Парламентът на Унгария одобри пакет от закони, които криминализират подпомагането на нелегални имигранти, информира "Ройтерс".

Според осведомителната агенция с този ход Будапеща пренебрегва ЕС и правозащитни организации, а също така ограничава действията на неправителствените организации.

Официално пакетът закони е наричан "Спри Сорос". Предвижда се наказателно преследване на физически лица и организации, подпомагащи бежанци и нелегални мигранти да се сдобият със статут за пребиваване в Унгария.

Парламентът, където дясната партия ФИДЕС на премиера Виктор Орбан има 2/3 мнозинство, прокара конституционна поправка, според която "чуждо население" не може да се устройва в страната.

Партията на Орбан спечели категорична победа на изборите през април след предизборна кампания, насочена срещу милиардера Джордж Сорос и либерални неправителствени организации. Орбан обвинява Сорос за масовата миграция с цел подкопаване на Европа, което се отрича от милиардера.

Две водещи правозащитни организации, Съветът на Европа и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), разкритикуваха новия закон като "произволен" и неясен. Според тях промените са в нарушение на европейските закони.

Венецианската комисия призова Будапеща да не прокарва промените, докато не публикува съвместния си доклад с ОССЕ.

"Унгарският народ основателно очаква правителството да използва всички необходими инструменти за борба с нелегалната имиграция и действия, които я подпомагат", пише вътрешният министър Шандор Пинтер основание, прикрепено към проектозакона.

"Пакетът закони "Спри Сорос" обслужва тази цел, правейки организирането на нелегална имиграция наказуемо. Искаме да използваме законите, за да предотвратим Унгария да се превърне в имигрантска страна", допълва той.

Унгарска статистика от април показва, че в момента 3 555 бежанци живеят в страната. През първите четири месеца на тази година само 342 души са регистрирани като бежанци, които търсят убежище. Те са предимно от Близкия изток. Одобрени са 279 молби.

Правителството на Орбан очаква правни действия от страна на Европейската комисия заради новия закон.

Днес парламентът одобри и други конституционни промени. Законодателният орган прие създаване на нов съдебен орган за административни дела, което според критици може да увеличи политическото влияние над съдиите. Друга промяна ограничава свободата на словото и свободата на сдружаване.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари