събота, 23 юни 2018, 13:19 ч.

Вместо поздравления

Белград изпраща висш агент на УДБА за посланик в Македония!

BNews.bg

Белград изпраща висш агент на УДБА за посланик в Македония!

Историческият договор между Скопие и Атина за разрешаване на спора за името бе посрещнат с пълно мълчание в Белград и много мъка. Само едно нещо, не е известно - кое е първото - мъката или мълчанието. Но посланието от Белград бе ясно и звучно.

Вместо от Белград веднага да полетят писма и честитки с най-добри пожелания за елиминирането на един от най-тежките проблеми, който създаваше напрежение в целия регион, "Белград се направи на ударен". Според външния ни министър Ивица Дачич това било така, защото това нямало нищо общо с Белград. "Не сме били поканени и нямало какво да честитим". Защо Белград реагира по този начин?

Да не би да става въпрос за мъка по "Южна Сърбия" (така наричат сръбските националисти Република Македония, бел.ред.)? Дали Дачич не слага прътове в колелетата на "европейска Сърбия" и дали тези прътове не му се подават от най-високо ниво? Дали не става въпрос за лична злоба на нашия любим лидер, защото друг се превърна в любим балкански политик?

Зоран Заев реши спора с албанците, с гърците и с българите. С една дума става въпрос за човек, който разрешава проблеми, а Вучич е лице, което не само не разрешава проблемите, но създава и нови. А конфликтите просто ги замразява.

Когато говорим за Договора за името, да споменем и друго място, където не е подкрепен - Москва. По този начин Сърбия отново застана на страната, на която твърди, че не не е.

Всъщност не е вярно, че Македония не получи честитки от Белград. Получи, при това по дипломатическата поща! В момента, когато се подписваше историческото споразумение за разрешаване на спора за името, Сърбия оповести новината, че за нов посланик в Република Македония изпраща бившия шеф на Агенцията по сигурност и информация, или по просто казано УДБА ( зловещата Държавна сигурност от времето на югодиктатора Тито, бел.ред.).

Няма как македонците да не разберат това сръбско послание. След като миналата година висшият агент Горан Живайлевич бе хванат в македонския парламент при опита за преврат на 27 април. След това се наложи Белград да го оттегли, но днес изпраща нов -агент от възможно най-висш ранг. 

 

Коментар на сръбския публицист Мият Лакичевич


 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари