петък, 06 юли 2018, 12:53 ч.

Законови промени

Крути мерки срещу футболното хулиганство! Вижте какво чака феновете!

BNews.bg

Крути мерки срещу футболното хулиганство! Вижте какво чака феновете!

Поименни билети и задължително видеонаблюдение по стадионите - това са част от законовите промени, които се предвиждат относно провеждането на спортни мероприятия.
 
Планира се разширяване на правомощията на полицията, която да има право в определени случаи да налага веднага забрана за посещаване на спортни събития. Досега това можеше да прави само съдът. Предвижда се също и въвеждане на т.нар. стюарди по стадионите, но все още няма яснота каква точно ще е функцията им.
 
До края на годината трябва да бъде представен изцяло нов Закон за футболното хулиганство. Отделно от него днес депутати, МВР и Министерството на младежта и спорта представиха спешни законови промени относно посещаването на футболни събития.
 Футболните клубове ще бъдат задължени или да въведат поименни билети, или да монтират електронни четци за лични карти по входовете на стадионите, обясни старши комисар Антон Златанов от СДВР.

„За идентификация на хората, които ще влязат на стадиона, се дава възможност за два начина - или с поименни билети, или със софтуерно чекиране на личната карта на стадиона, за да се съхранява в базата данни. Това има ролята и на превенция, тъй като изважда от анонимност всички хора, които отиват на това спортно мероприятие”, обясни той.

Отделно се въвеждат 15 нови точки, по които МВР вече ще има право при определени случаи да не минава през съда, а директно да налага принудителни административни мерки, като например забрана за посещаване на спортни мероприятия, обясни Димитър Лазаров от ГЕРБ.
 
„Част от тях, досега се налагаха от съда, ще ги налага полицията. Това е с оглед оперативност и възможност незабавно да се реагира. Една част, някои остават за съда. Тези принудителни административни мерки подлежат на съдебен контрол. Те ще бъдат обжалвани, както всички актове на полицията”, поясни депутатът.

В момента например полицията няма право да накаже по никакъв начин човек, който внася бомбичка на стадиона, но не я използва, обясни Антон Златанов.

„Ако вие носите в себе си бомбичка, по сега действащия закон, и ние ви заловим на влизане в стадиона или вътре, единственото, което можем да направим е да ви изземем бомбичката и да ви изкараме извън стадиона, което е нелогично. Лицето не получава нито наказание, нито си взима поука за следващия път. С промените, които предлагаме, когато просто я носи, не я използва, началникът на Районното управление, в чиято територия е стадиона, му налага забрана”, разясни Златанов.  

Ще се конкретизират и текстовете относно видеонаблюдението, като такова ще трябва да има във всеки сектор и по всички входове и изходи, обясни председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Славчо Атанасов. „Тук вече много ясно е персонализирано видеонаблюдението за разлика от стария закон, който свършва точно с една думичка, че „трябва да има видеонаблюдение”, поясни той. 

Предвижда се и въвеждане в закона на т.нар. стюарди. Тази промяна обаче ще стане с новия закон за футболното хулиганство, а функциите на стюардите тепърва ще се уточняват, предаде Дарик.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари