сряда, 11 юли 2018, 13:31 ч.

112

Професор успокои: Ползата от лекарствата с валсартан е повече от риска!

BNews.bg

Професор успокои: Ползата от лекарствата с валсартан е повече от риска!

„Валсартанът в терапията на хората с хипертонията е едно от най-новите вещества в лекарствата. Истината е, че ползите, които те дават като редукция на кръвното налягане и намаляване на рисковете от усложнения, е огромна и съотношението полза – риск, дори с този примес, ще бъде положително."

Това коментира в предаването България” професорът по фармакология Георги Момеков.

Преди дни Агенцията по лекарствата обяви, че в целия ЕС спират от продажба 62 медикамента за сърце със съставката варсартан. Причината е открит примес, попаднал в състава на валсартана при производството му в завод в Китай. Смята че, че замърсителят е канцерогенен.

„Нито едно лекарство не е абсолютно чисто като вещество, защото това не е възможно. Допустимо е субстанциите да имат някакви примеси, но тъй като този примес не е бил очакван, не е бил следен. Но така или иначе няма нищо скрито”, коментира проф. Момеков.

Това, че в партиди на този производител са открити примеси, не означава, че същото количество примес ще попадне във всички таблетки, защото има различни процеси, при които и част то примеса може да бъде окислен или да изчезне, допълва той.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари