понеделник, 16 юли 2018, 18:45 ч.

Парадокс

Животновъдите не спират да плачат, а Агенцията по храните се хвали: Дадохме над 300 000 лв. за евтаназираните животни!

BNews.bg

Животновъдите не спират да плачат, а Агенцията по храните се хвали: Дадохме над 300 000 лв. за евтаназираните животни!

От днес Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започна изплащането на обезщетенията на фермерите, чиито овце и кози бяха евтаназирани заради огнищата на чума по дребните преживни животни в селата Воден и Кости. Това съобщиха от пресцентъра на БАБХ. Още днес са наредени 304 817 лева.

В съответствие с нормативната уредба, обезщетението е изчислено на килограм тегло, като стойността му е не по-малко от 190 лева за един брой коза или овца. За животните под селекционен контрол стойността е не по-малко от 250 лева за един брой коза или овца. За село Кости са наредени обезщетения за 474 животни в 6 ферми, а във Воден 1056 животни за 20 ферми. Парите на регистрираните земеделски производители ще бъдат налични по банковите им сметки най-късно утре - на 17 юли. На същата дата останалите стопани ще могат да получат компенсациите си в брой в кметствата на населените места. Предстои разплащането по протоколите за евтаназираните животни от останалите засегнати населени места от община Болярово.

Д-р Дамян Илиев обяви, че до момента са евтанизирани около 4000 животни, като отбеляза, че в граничните с Турция общини Хасково, Ямбол и Бургас има общо 300 000 животни.

Единственото останало стадо животни в засегнатото от чума село Шарково - стадото на баба Дора, оцеля и днес. Доброволци пазят в кошарата ѝ да не влязат ветеринарните лекари.

Както писа медията ни, евродепутатът Николай Бареков единствен предприе мерки на международно ниво и реши да сигнализира Европейската комисия за зверствата в Странджа.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари