понеделник, 16 юли 2018, 21:58 ч.

Само в Bnews

ПОТРЕСАВАЩО! Пробите за чума са отрицателни, а животните щъкат здрави и енергични, преди да бъдат убити!

BNews.bg

ПОТРЕСАВАЩО! Пробите за чума са отрицателни, а животните щъкат здрави и енергични, преди да бъдат убити!

БиНюз се натъкна на публикация на притеснена потребителка, която е присъствала на протестите срещу евтаназията на животни в с. Шарково.

Ето какво пише Румяна Георгиева:

*публикуваме без редакторска намеса

"15. 07.2018 г., с. Шарково, Странджа планина. Около 13:00 ч. хората, дошли от Варна, Бургас, София, Пловдив, както и хора от съседните села, за да защитават последните две ферми с живи и ЗДРАВИ животни, бяха вече около 150 човека. При разговори на фермерите с хората, дошли в селото, се разбира, че инкубационният период за проява на симптомите на чумата е една седмица, а симптомите са висока температура, пяна от устата, кървави изпражнения и естествено – нежелания за хранене.

ВСИЧКИ ЖИВОТНИ НЕ СА ПОКАЗВАЛИ ТАКИВА СИМПТОМИ. А ние бяхме свидетели на нормално активно състояние на животните – хранене, игра помежду им, тичане. Освен това, когато предния ден е бил там министър Порожанов, един от стопаните е предложил да оставят животните под карантина за нужното време, именно, за да се види дали ще се проявят съответните болестни симптоми. ЗАЩОТО ПРОБИТЕ СА ОТРИЦАТЕЛНИ, А ЖИВОТНИТЕ – ЕНЕРГИЧНИ. Но той не се е съгласил. Твърдял е постоянно, че имаме договорености с ЕС. Опасността за същата съдба на животните в още 10 села е голяма.

През деня в с. Шарково дойдоха последователно Корнелия Нинова, след няколко часа – Ангел Джамбазки, а привечер – Кристиян Вигенин. Г-жа Нинова изиска от съда отмяна на заповедта за избиване на животните, защото и тя се убеди, че съществуват съмнителни факти по отношение налагането на тази крайна мярка. Полицията, заедно с лекарите, остана от другата страна на барикадата, която защитниците беше издигнала, за да запази последните оцелели животни, тези на баба Дора. Защото рано сутринта, групата, която беше отишла да защитава животните на бай Динко, след физически спречквания с полицията – няколко патрулки и два буса, са били изтласкани, а стадото на бай Динко – унищожено. 

До 15.07.2018 , в селата Воден, Крайново, Странджа и Шарково са убити около 4000 дребни преживни животни заради установената, според изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните ( БАБХ) д-р Дамян Илиев чума. Интересното, обаче, е че самият той казва, че заболяването е НЕПОЗНАТО. Как може да се твърди за наличие на вирус на чума при този род животни и в същото време да се казва, че това заболяване е непознато?! Какво, тогава, са установили резултатите от взетите проби както в България, така и в референтна (еталонна) лаборатория във Франция?

 От животните на фермера Венко Георгиев, с. Кости, например, КРЪВНИ ПРОБИ НЕ СА ВЗЕТИ, но тъй като според правилата при доказано наличие на вирус, той попада в 3-километровата зона, животните му трябва да бъдат избити и са избити. На много фермери пробите от животните са били отрицателни. Въпреки това те са ефтанализирани. Тези действия са започнали без хората предварително да бъдат известени. При някои от стопаните, полицията и лекарите са влизали рано сутринта, призори, изненадващо. А при всички животновъди, нахлуването в частната им собственост е станало без наличие на необходимата заповед за това.

Днес видяхме заповедта за започване умъртвяването на животните и се оказва, Решението за действия е от дата 04.07.2018 г.., а резултатът от френската лаборатория, на който последно се базира БАБХ за действията си, е от 09.07.2018 г. Един факт, който не се споменава в публичното пространство -- на 18 .06.2018 г. над пасищните райони над тези села хеликоптери са разпръснали таблетки с препарати против бас при лисици и чакали. Но фермерите не са били предупредени известно време да не пасат стадата си. Логично е когато са взимани регулярните проби от млякото, да са дадени положителни резултати за някакъв опасен процес.

При разговори на фермерите с хората, дошли в с. Шарково да защитават останалите последни две ферми кози и овце се разбира, че инкубационният период за проява на симптомите на чумата е една седмица, а симптомите са висока температура, пяна от устата, кървави изпражнения и естествено – нежелания за хранене. ВСИЧКИ ЖИВОТНИ НЕ СА ПОКАЗВАЛИ ТАКИВА СИМПТОМИ. БИЛИ СА С НОРМАЛНОТО СИ АКТИВНО СЪСТОЯНИЕ."

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари