четвъртък, 19 юли 2018, 9:00 ч.

Засега избиването спира

Порожанов: Стадото на баба Дора е заразено. Баба Дора: ЛЪЖАТ, да покажат документи!

BNews.bg

Порожанов: Стадото на баба Дора е заразено. Баба Дора: ЛЪЖАТ, да покажат документи!

На извънреден брифинг рано тази сутрин министрите на вътрешните работи и на земеделието – Валентин Радев и Румен Порожанов, обясниха каква е ситуацията с евтаназирането на болни от чума животни в Странджанско и защо силно заплашителните им действия за днес се забавят или по-точно спират.

„Две са стадата, в които има констатирана положителна проба, но ще отложим евтаназията на животните за малко време“, каза Порожанов. „Едното е на баба Дора и едно в село Болярово. Трябваше да пристъпим към обичайната процедура за евтаназия на животните, но ще я отложим за малко време. Междувременно цялата дезинфекция, която е необходима на населеното място с присъствие на екипи, които да правят дезинфекция на входа, се извършва под усилен контрол“, каза още министърът на земеделието. 

Порожанов посочи, че имат доказателства - резултатите от пробита били качени на сайта на БАБХ.

Баба Дора обаче моментално ги контрира и ги обвини в лъжа.

„Никой не е взел втора проба. Не вярвам, че то е заразено. Никога няма да дам стадото ми да бъде евтаназирано. Само през трупа ми!”, каза в „Здравей, България” баба Дора.

Тя заяви, че дори да й покажат документи, че има зараза, няма да повярва и смята, че управляващите лъжат. „Не може веднъж да кажат, че са здрави, а после - не. За 28 дни няма умряло животно”, допълни баба Дора.

„Една от причините да спрем с евтаназията е намаленото доверие в някои политически партии. Затова пристъпихме към заседание, да може да покажем документите, да обясним и получихме уверението, че действията ни са правилни“, заяви от своя страна вътрешният министър Валентин Радев.  

„Вчера имаше и митинг, там бяхме, Нинова каза, че не сме ги убедили, че има чума. Затова и спряхме да извадим всички документи, да имаме доказателства. Няма как докато спасяваме държавата от такова нещо като чума, някой да работи срещу това. Ние трябва да сме зад ветеринарите“, добави той.   „Работим по дезинфекцията, задържане на огнището, да няма разпространение, обезщетенията се изплащат веднага. Правим всичко както трябва и не е редно обществото да върви срещу нас“, посочи Радев. 

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари