четвъртък, 19 юли 2018, 18:40 ч.

Заболяване

Вземат втора проба от стадото в Болярово

BNews.bg

Вземат втора проба от стадото в Болярово

Причината за повторната проба е, че фермата е отдалечена от другите. Животните са на оборен режим и не са имали физически контакт с други стада.

Взимат втора проба за чума по дребните преживни животни от стадото в град Болярово, съобщиха от щаба за чумата по дребните преживни животни. 
Там по-рано през деня Българската агенция по безопасност на храните обяви вторично огнище на чума по дребните преживни животни. Информацията бе предоставена от земеделския министър Румен Порожанов, който обяви решението на областния координационен щаб в Болярово.

Причината за повторната проба е, че фермата е отдалечена от другите. Животните са на оборен режим и не са имали физически контакт с други стада.

Освен повторната проба, ще има и стриктна дезинфекция и контрол. Заповедта на директора на БАБХ за мерките в Болярово остава в сила, но изпълнението й се спира до излизане на резултатите от лабораторните изследвания.

Решението е консултирано с Крис де Клерк, експерт на ЕС, част от ветеринарния екип за спешни ситуации на ЕС (CVET).

Министър Порожанов предложи 100 кози на леля Дора заедно с полагащото й се обезщетение. Козичките са дарени от козевъд специално за нея. По регистър тя има 61 кози.

"Не е леко на никой, трябва да де справим с болестта", подчерта Порожанов и допълни, че при положителните проби трябват мерки.

В днешното заседание на щаба за чумата по дребните преживни животни, участваха министър Румен Порожанов, областният управител на Ямбол - Димитър Иванов, директорът на Областна дирекция на МВР в Ямбол- старши комисар Генчо Иванов, кметът на Елхово Петър Киров, кметът на Болярово Христо Христов, както и ветеринари.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари