петък, 10 август 2018, 15:00 ч.

Фейсбук гръмна

ИСТИНА ИЛИ ЛЪЖА!? БГ мафия с бял бус отвлича деца в Полша, намериха трупа на момченце без бъбреци!?

BNews.bg

ИСТИНА ИЛИ ЛЪЖА!? БГ мафия с бял бус отвлича деца в Полша, намериха трупа на момченце без бъбреци!?

 

Тялото на момче без бъбреци е било намерено в понеделник към 14:00 в езерото Солина, в Подкарпатска област в Полша. Полицията е по дирите на престъпна група от България.

Тази новина се разпространява от началото на седмицата между полски мамчета в социалните мрежи, а родителките си разменят и правила за безопасно поведение, които да сведат до знанието на децата си, за да не паднат в капана на българските търговци на органи, пише в. Монитор.

Трагичен финал на издирването на изчезналия на 19 юни т. г. Кшишек, жител на град Жешув, написа столичното издание "Газета Варшавска", което допълни информацията с това, че тялото на момченцето е намерено без бъбреци и с остригана до кожа глава.

В текста се казва, че прокуратурата разследва обстоятелствата, свързани с находката и добавя, че властите са по следите на престъпници от България.

Часове по-късно статията изчезна от електронното издание на медията, след като се оказа, че е фалшива новина, преписана от фейсбук. В социалните мрежи опасната българска мафия беше описана с незначително различаващи се подробности, в които МПС-то варира от ван до микробус, но във всички случаи е бяло на цвят и с регистрационни табели от България.

Появиха се дори "свидетели", които с очите си фиксирали отвличания и ясно прочели надписа BG върху номерата. Информирани майки стигнаха дотам, че споделиха и клипчета, на които се вижда как уж мъже отвличат малки деца на публични места, дърпайки ги буквално от ръцете на майките и близките им и ги товарят в бял... лек автомобил или сребрист бус без прозорци. Впоследствие се оказало, че компилацията видеото е правено някъде в Азия, а обстоятелствата около дърпането на дечурлигата не са ясни.

От полската полиция, цитирана от "Експрес бидгоски", опровергали случая с изчезването на момченце от Жешув и намирането му без бъбреци и го определили като класически пример за фалшива новина.

"Абсолютно не е вярно, не е имало издирване на никакъв изчезнал Кшишек, нито пък от водите на езерото Солина е вадено тяло на момче без бъбреци", това коментира официално и говорителят на областната комендатура на полицията в Жешув.

Въпреки това във фейсбук майки продължават със съветите децата да не доближават коли на непознати, да не влизат с непознати в асансьора, да не играят сами на детската площадка, и... да не се пързалят върху замръзнали езера.
 

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари