неделя, 19 август 2018, 11:48 ч.

Обир посред бял ден

Проф. Румен Генчев с остър коментар за фалита на ЗД "Олимпик": От пет години тези "юнаци" си вършеят най- спокойно

BNews.bg

Проф. Румен Генчев с остър коментар за фалита на ЗД "Олимпик": От пет години тези "юнаци" си вършеят най- спокойно

Засегнатите от фалита на дружеството са 197 551 българи, като стойността на прекратените полици на комранията в България е 9 350 000 лева.

Клиентите на фалиралото кипърско застрахователно дружество “Олимпик”, които не са сключили догов с друг застраховател от днес остават без гражданска отговорност.

Засегнатите от фалита на дружеството са 197 551 българи, като стойността на прекратените полици на комранията в България е 9 350 000 лева.

От Компанията за финансов надзор (КФН) съобщиха, че вече 65 хиляди автомолибла имат нови полици “Гражданска отговорност ” към други застрахователи. От МВР пък обявиха, че дават няколко дни гратисен период на шофьорите, които не са сключили нови застраховки. В този перод те няма да бъдат глобявани, а само предупреждавани.

Депутатът от БСП проф. Румен Гечев, бивш министър на икономикат, коменира ексклузивно за ПИК ситуацията около фалиралото дружество, доколко адекватна е реакцията и органите и какви стъпки трябва да се предприемат. „

Проф. Гечев, коментърт Ви по скандала на седмицата, свързан с фалита на затрахователното дружество “Олимпик”?


Фалитът на застрахователно дружество “Олимпик” е продното доказателство за трагичното състояние на българската държавност, за професионалната безпомощност и престъпна безотговорност. Ятото от колинки прави и невъзможното за да счупи клона на който седи. Това дружество е регистрирано в Кипър и от публично достъпна информация разбираме, че то има единствен задграничен клон в България. От пет години тези “юнаци” вършеят най- спокойно из нашия застрахователн пазар, достигайки почти десет процентов дял при застраховките. Става дума за над 270 хиляди фирмени и лични автомобили. Към тях трябва да прибавим и десетки други застраховки на болници, общини и др. Публични институции. Всичките те сега са оставени на произвола на съдбата. Договорите са прекратени и потърпевшите сега за своя сметка трябва да купуват нови застраховки. С едно дума, държавата отново унижава гражданите си, така както стана при грабежа на КТБ, при срива на търговския регистър, при несполучливият, засега опит да се присвои огромна част от електроразпределителната систева  и т.н.

Как тогава тази фирма се е появила в България?


Чак сега става ясно, че държавните органи не знаят със сигурност кой е действителният собственик на ЗД “Олимпик” и защо той  изнича от данъчния рай и перачница на пари Люксембург. Нашите държавници май са били затворили и двете си очи по въпроса как така тази фирма има клон единствено в България и игнорира другите страни от ЕС. Ами те едва в самия кипър имат едва дестина хиляди застраховки. Възниква детския въпрос дали това е от любов необяснима към красивата ни страна или пък тук са спретнали организирана престъпна група за пладнешки обир. А даже и най- тъпата калинка би следвало да е забелязала този прелюбопитен факт. Но не е забелязала, и в продължение на пет години от страната ни е изнесен национален капитал в порядъка на поне 80-90 милиона евро.


Доколко е адекватна реакцията на органите по скандала?


Реакцията на комисията за финансов надзор е фатално необяснимо закъсняла. Какво са чакали, след като още в отчета на компанията за 2016, публикуван в нейната интернет- страница, е отбелязано черно на бяло, че тя отчита загуби от 13.8 млн евро! И то при отчетени приходи за застрахователни премии в размер на 21 милиона евро- оснавната част от България, разбира се. Е, и какво правят КФН, ДАНС, Министерство на финансите и цялата верига от други блеещи институции чак до месец май 2018? Нищо, стоят и престъпно бездействат докато фалиращата застрахователна фирма отива към дъното и продължава да завлича десетки милиони лева.

Скандални са опитите на държавните институции, особено КФН, да се оправят с това, че видите ли нещата са били в ръцете на Кипърския регулатор. Те ли не знаят, че Директивата IDD/2016 (Директивата за дистрибуция на затрахователни продукти)  дава сериозни права на местните регулатори да се намесват в дейността на клоновете и да алармират. Например, член 22 на Преамбюла постановява: “В случай на откриване на клон или установяване на постоянно присъствие в друга държава- членка е целесъбразно отговорността за изпълнението на разпоредбите да се разпредели между държавата- членка по произход и приемаща държавата- членка.” Въпреки че компетентния орган на държавата- членка по произход следва да продължи да носи отговорност за спазването на задълженията, съврзани с дейността като цяло.

До колко може да се очаква възстановянаето на нанесените щети?


За съжаление, едва ли ще можем да възстновим нещо от нанесените щети. Първо, това не е фирма, която има някакви значими недвижими активи в Кипър. От разпродажбата там на стари компютри, няколко бюра и столове, най- много да си купим няколко бутилки студена вода. Втоло, Кипърският регулаторен орган ще защити интересит на собствената си страна. Какво ги е грижа за безхаберието на българската страна? Затова и представителите на КНФ мрънкат по телевизиите и няма как да кажат нищо конкретно- кога, кой и колко ще плати на излъганите застраховани семейства и институции.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари