вторник, 21 август 2018, 10:14 ч.

Само в Bnews

Лекарите отказват да се застраховат!

BNews.bg

Лекарите отказват да се застраховат!

В съобщение публикувано на Интернет страницата на Българския лекарски съюз се казва, че съсловната организация няма да сключва договори за задължителна застраховка „Професионална отговорност“ за лицата, които упражняват медицинска професия в лечебното заведение.

До сега съществуваше такава практика и през годините, ръководството на съюза или отделни районни колегии, сключваха такива застраховки за всички свои членове. При проверките на контролните органи, това създаваше проблеми, защото според закона задължението да се застрахова персонала е на самото лечебно заведение.

Въпреки, че всички лекари са застраховани, проверяващите установяват формално неизпълнение на закона. В съобщението се обръща внимание на членовете на Столичната лекарска колегия, че съществуващата застраховка професионална отговорност на членовете ѝ е изтекла през месец юли и не е подновена.


Ето и текста на цялото съобщение:

"Съгласно действащата в момента законова рамка и в частност чл.189,ал.1 от Закона за здравето, е предвидено изрично задължение за лечебните заведения за задължително застраховане на лицата, които упражняват медицинска професия в него, за вредите, които могат да настъпят вследствие на виновно неизпълнение на професионалните им задължения, т.е. тежестта за сключване на задължителната застраховка „професионална отговорност“ е на съответното лечебно заведение. Във всички останали случаи, сключването на допълнителна застраховка в полза на медицинските специалисти, награждаща застрахователното покритие по задължителната такава, е поставено в зависимост от волята и желанието на всеки лекар и/или на съответната РЛК, без обаче за последните да е налице законово задължение за това.

Отчитайки действащата правна рамка, Български лекарски съюз заявява, че не е ангажиран с провеждане на политики в отношенията, възникващи при и по повод на сключване на задължителната застраховка „Професионална отговорност“ от страна на лечебните заведения.
В допълнение, следва да се има предвид, че крайният срок на действие на договора между СЛК и брокерска къща Булстар за професионална застраховка със СЛК, е 06.07.2018г. и по решение на УС на СЛК, същият не е подновен, на основание получено официално становище от Комисията за финансов надзор във връзка с отправено запитване от оперативното ръководство на СЛК."

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Ммммм - 10:47, 21 авг.

    Веднага да се криминализира.Ти си длъжен да плащаш здравни вноски,а като ти трябва помощ ги няма.А те в циганската махала-мерят кръвно на неосигуренител

Напиши коментар

Коментари