вторник, 21 август 2018, 18:33 ч.

Случаят е приключен

Клиентите на "Олимпик" да пият по една студена вода, парламентът не може да им помогне

BNews.bg

Клиентите на "Олимпик" да пият по една студена вода, парламентът не може да им помогне


След четири часа извънредно заседание на парламента, дори с присъствието на премиера Бойко Борисов стана ясно, че и парламентът не може да помогне на хората с прекратени застрахователни полици към фалиралия кипърски застраховател "Олимпик". 


197 000 души, чиито договори бяха предсрочно прекратени в 24 ч. на 17 август заради фалита на компанията, за да имат валидна "Гражданска отговорност" след тази дата, трябва да платят за нова полица.

На този етап единственият им шанс да получат обратно изгорелите си вноски за оставащия срок от застраховката си към "Олимпик" е да участват в производството по несъстоятелност в Кипър.

Това успя да обясни в крайна сметка финансовият министър Владислав Горанов, депутати от ГЕРБ и ДПС . Преди това същото заяви зам.-председателката на КФН, отговаряща за застраховането – Ралица Агайн, която подаде оставка по време на заседанието и парламентът после я прие.

Гаранционните схеми, които съществуват в застраховането в България и ЕС, не предвиждат компенсация за вноските на хората при прекратяване на полица заради фалит на застраховател. За съжаление, това не е било обяснено на българските граждани, заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев, като думите му бяха потвърдени от управляващите.

БСП, която инициира извънредното заседание на парламента, обаче настоя да се търси начин Обезпечителният фонд към Гаранционния фонд у нас да плати остатъка от вноските на хората по прекъснатите полици с "Олимпик" на обща стойност около 9.3 млн. лв.  и обявиха готовност и за законодателни промени в тази посока.

В крайна сметка парламентът отхвърли проекторешението на левицата, което предвиждаше да се търсят "възможности за възстановяване на платените суми и гарантиране на правата" на лицата, сключили застраховка "Гражданска отговорност" с "Олимпик", прекратена на 17 август.

 

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари