петък, 24 август 2018, 14:50 ч.

Во главе с кметицата

Чепеларе си искат прокуратурата, 2 часа пътят Смолян - Пловдив бе затворен

BNews.bg

Чепеларе си искат прокуратурата, 2 часа пътят Смолян - Пловдив бе затворен

Снимка: Trafficnews

Около 70 жители на Чепеларе блокираха движението по главен път Смолян – Пловдив в знак на протест срещу закриването на Районна прокуратура в града, съобщи Иванка Сивенова от Инициативния комитет за защита на човешките, гражданските и съюзни права на гражданите на град Чепеларе.

Протестът започна в 11.00 часа, като на всеки кръгъл час движението се спираше за по 20 минути. Според Сивенова днешният протест е провокиран от решението на пленума на Висшия съдебен съвет за закриване на Районна прокуратура – Чепеларе и разкриване на нейно място на териториално отделение, което съгласно разпространената информация ще има същите правомощия каквито и самата Районна прокуратура.

Тя допълни, че протестиращите се движат по пешеходната пътека, за да не позволят на автомобилите да преминат по пътя. Образуват се доста дълги опашки от изчакващи автомобили, но няма ескалиране на напрежението. Протестът се охранява от полиция, а протестиращите раздават на шофьорите на автомобили листовки, в които обясняват причината за 2-часовия протест.

И кметът на Чепеларе Славка Чакърова се обяви в подкрепа на съгражданите си, които протестират за запазване на Районната прокуратура в града.

"С жителите на общината вървим ръка за ръка и подкрепям техните притеснения. Аз също се притеснявам в качеството ми на кмет, защото това е една услуга, която се ползва в момента", каза тя.

"Притесненията са от различно естество. Първо, според нас не са спазени изискванията на Европейската комисия преди да се пристъпи към такава мярка закриване на Районна прокуратура да има проведено проучване, обществено обсъждане и консултации със заинтересованите страни", посочи кметът пред "Фокус".

"Заедно с инициативния комитет поискахме срещи с прокурорската колегия и министър Цецка Цачева, като получихме само писмо, в което се обяснява, че няма място за притеснение.

Представители на инициативния комитет проведоха няколко срещи с народните представители от област Смолян и те ги уведомили, че все още тази тема не е обсъждана в Народното събрание, но ще ги държат в течение. Всички тези притеснения накараха хората да предприемат протестни действия в Чепеларе и Хвойна“, обясни Чакърова.

Тя отбеляза, че закриването на прокуратурата в Чепеларе би се отразило отрицателно и демографски, и икономически. Според Чакърова жителите на общината се опасяват от бъдещи действия – закриване на Районното управление на полицията или Районния съд.

"Как така национален курорт от международно ниво ще бъде без съд, полиция и прокуратура – нямам обяснение на това! Преди нова година искаха да закрият пожарната на Пампорово. Разбирам изискванията на Европейската комисия, че трябва да има реформи, че трябва да има оптимизиране на структурите в съдебната система, но като се правят такива реформи не би ли следвало да се обследват всички положителни и негативни ефекти от това“, посочи Чакърова.

Тя допълни, че предстои отваряне на границата с Гърция през Рудозем, очаква се повишаване на потока от туристи и в Чепеларе, и в Рудозем и Мадан.

Чакърова подчерта, че към настоящия момент в община Чепеларе е спокойно и няма опасност от жестоки престъпления, но всичко това е резултат от съвместните усилия както на Общината, така и на полиция и на жителите на общината.

"Това обаче не означава, че трябва да се лишим от Районната прокуратура. Ако се случи престъпление в курорта, къде ще отидат тези преписки, при кой прокурор, откъде ще бъде пренасочено. Ние рискуваме да влошим качеството на обслужване на хората, които идват на гости в община Чепеларе“, каза още Чакърова, предаде Канал 3.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари