четвъртък, 13 септември 2018, 18:50 ч.

Предпротестно

Не може да бъде: Отварят проблемния път Смолян-Мадан само в едната лента!

BNews.bg

Не може да бъде: Отварят проблемния път Смолян-Мадан само в едната лента!

Снимка: БТВ

На 16 септември ще бъде отворена едната лента за движение при най-голямото срутище в страната - по главния път Смолян-Мадан. Това реши късно снощи работна група от 17 специалисти - проектанти, геодезисти, представители на КАТ, Горското стопанство, пътноподдържащата фирма, местната и регионалните власти, след инспекция на място в късния следобед вчера.

Само преди дни транспортни фирми в региона заплашиха, че ако пътят не бъде отворен, ще има протести.

„Свлачището продължава да е активно, то не се е успокоило, но предвид безопасността, са набелязани мерки, които трябва да се свършат до 15 септември. След като бъде отворен пътят, дейностите ще продължат, може би до края на месеца. Ако тяхното естество налага затваряне, може би временно ще затваряме, но за кратки интервали“, обясни областният управител Недялко Славов.

От огромното срутище и затварянето на пътя са засегнати 11 села.

В началото на месец март тази година тонове земна маса и скали се свлякоха и затвориха основния път, свързващ област Смолян с област Кърджали и съседна Гърция. Жителите на 11 села останаха без достъп до Смолян и се наложи да обикалят 40 километра обходен маршрут през село Смилян, за да стигнат до Смолян.

Веднага след активизиране на срутището беше сформирана експертна група - 20 топ специалисти от страната с председател доц. Стефчо Стойнев от Минно-геоложкия университет. На мястото беше и министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Движението ще се пропуска три пъти дневно в най-натоварените часове - от 6:30 ч. до 9:00 ч., от 12:00 ч. до 13:00 ч. и от 16:30 ч. до 18:30 ч., със светофарна уредба, а скоростта ще е ограничена до 20 км/ч. В останалото време от денонощието водачите ще трябва да използват обходния маршрут Смолян - Чокманово - Средногорци, тъй като укрепителните дейности ще продължат.

Цялостното пускане на движението по едното пътно платно в зоната на свлачището се планира след 27 септември, предаде БНР.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари