петък, 14 септември 2018, 9:20 ч.

След дъжд качулка

ДЕПУТАТИТЕ ПОСТАВЯТ ТЕМАТА ЗА ТРАГЕДИЯТА В СВОГЕ! Какви мерки се очаква да вземат днес?

BNews.bg

ДЕПУТАТИТЕ ПОСТАВЯТ ТЕМАТА ЗА ТРАГЕДИЯТА В СВОГЕ! Какви мерки се очаква да вземат днес?

Депутатите обсъждат днес задължителното поставяне на обезопасителни колани и видеорегистратори в автобусите. Предложенията са част от мерките в Закона за пътищата, инициирани след катастрофата край Своге, при която загинаха 17 души. 

Автобусите трябва да имат задължително колани и технически устройства - видеорегистратори, с които ще се заснема пътната  обстановка и водача по време на движение. Това предвиждат преходните и заключителни разпоредби в Закона за пътищата. Изключението ще важи само за автобусите, които извършват специализиран превоз по маршрут на кратки разстояния до 30 километра, тъй като при тях се  разрешава да има и правостоящи. 

Съгласно разпоредбите, превозвачите ще имат шестмесечен гратисен период за оборудване на автобусите с колани, като след изтичане на срока ще подлежат на санкции. За шофьорите  на автобуси без колани глобата ще е 500 лева, а за транспортната фирма - 3 хиляди лева. При липса на видеорегистратори, фирмите превозвачи ще бъдат глобавани с 1 500 лева. 

В редовния парламентарен контрол ще участват вицепремиерът Екатерина Захариева и двама министри - на културата - Боил Банов и на образованието и науката - Красимир Вълчев.

Вчера депутатите окончателно приеха въвеждането на електронните винетки за леките автомобили и тол такса за камионите, на база изминато разстояние.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • OCTABKA! - 00:06, 15 септ.

    OCTABKA!

  • Илиян - 09:53, 14 септ.

    Да вземат мерки транспортните фирми да не използват автобуси, които отдавна са сдали багажа, щото ей така стават катастрофите

Напиши коментар

Коментари