вторник, 18 септември 2018, 16:40 ч.

Противно на всякакви математически закони

БОРИСОВ Е ФЕНОМЕН СПОРЕД АНДРЕЙ РАЙЧЕВ: Минусът много му растял, но плюсът не му спадал

BNews.bg

БОРИСОВ Е ФЕНОМЕН СПОРЕД АНДРЕЙ РАЙЧЕВ: Минусът много му растял, но плюсът не му спадал

Недоволството срещу ГЕРБ расте, но не му се разпада електоратът. Наблюдаваме много рядък ефект. Това каза пред БНР социологът Андрей Райчев. 

Обикновено има едни хора, които започват да напускат електората и да се насочват към друг електорат. Това не го наблюдаваме, но противниците на ГЕРБ растат. Не му спада плюсът на Борисов, но много му расте минусът, коментира той.

Социологът обясни липсата на разпад сред електората на ГЕРБ с това, че в неговите очи всички текущи скандали "са истории от върха": "Ограда - не ограда. Всички крадат и ясно, и те са крали с оградата. Това някак не му внася нов елемент. Кой скандал да вземем? Хасковските братовчеди. Че къде няма братовчеди? Той си знае. За него се разказват други истории - например "Хлябът поскъпва". 

Намаляването под милион ще превърне ГЕРБ в друга партия - ако стане втора, заяви Андрей Райчев. По думите му, напускането на 200-300 хиляди души може да се свърже само с обективни промени в жизненото равнище, а "тук всичко е на страната на Борисов".

Ако жизненото равнище започне да спада, каквото говорят цяла серия икономисти, тогава действително ГЕРБ ще бъде под сериозно изпитание, смята социологът: "Затова, наред с публичните и шумни битки Борисов рязко повишава стандарта на държавния служител, и с пенсиите работата ще отиде по същия начин. Това отчасти е заслужено за българите, отчасти Борисов се опитва да си "купува" време. Той се мъчи да си умножи електората по важните въпроси. Борисов е много чувствителен на тема хора. Това му е силата, това му е талантът. Той добре разбира обикновения човек и тази ситуация я разбира прекрасно. Ако това изпусне, изпуснал е всичко". 

Определяното като война между президента и премиера все още не е война, категоричен е Андрей Райчев, който нарече случващото се "предвоенни ситуации" и допълни, че "войната не изглежда така".

Райчев изтъкна, че трима души са изгрели вляво като нови централни нападатели и лидери, които заобикалят ГЕРБ - Корнелия Нинова, Румен Радев и Мая Манолова. 

"Досега ГЕРБ нямаше опозиция. Корнелия Нинова за една-две години успя да стегне, да извърви един много важен път – от разпасана дружина към силна, остра, непримирима опозиция, до алтернатива в момента – след "Визия за България" това е алтернатива".

Райчев отбеляза още, че Нинова е удвоила резултата на БСП и левицата е достигнала "историческия си таван".

Всички битки президент - премиер са завършвали скучно и еднообразно: президентът бие, поясни още социологът: "Това беше Желю Желев – Филип Димитров, това беше Петър Стоянов – Иван Костов. Първанов не се "биеше" с премиерите, но доминираше по по-сложен начин, защото имаше два мандата. Много трябва да се замислят в ГЕРБ дали така лесно могат да се изправят срещу президента". 

Според социолога, омбудсманът Мая Манолова, която "заобикаля" премиера по рейтинг, в очите на хората се занимава не с проблемите на елита, а с техните проблеми и затова хората я обичат.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Виза - 20:19, 18 септ.

    Андрей Райчев е кукундел.

Напиши коментар

Коментари