сряда, 19 септември 2018, 18:40 ч.

Били са организирана група

ЗАРАДИ НЕЗАКОННА СЕЧ: Арестуваха шефовете на горското в София и Своге

BNews.bg

ЗАРАДИ НЕЗАКОННА СЕЧ: Арестуваха шефовете на горското в София и Своге

Групата стреляла по къщите на хора, опитали да подадат сигнал.

Арестуваха петима души, участвали във въоръжена престъпна група за незаконна сеч. 

Сред арестуваните е директорът на Регионална дирекция по горите - София, който е ръководител на групата, съобщиха от МВР. 

Арестуван е и шефът на горското в Своге.

Останалите членове на групата също са длъжностни лица, уточни наблюдаващият прокурор Ангел Кънчев. Той посочи, че по делото са събрани множество доказателства, че те са участвали пряко в добиването на изключително голямо количество незаконен дървен материал.

Групата е съществувала от 2014 година, като само в рамките на тази година е продала дървесина на стойност 250 000 лева.

Съответните директори са извършвали множество тежки престъпления – пряко са се намесвали по констатации на други контролни органи от Изпълнителната агенция по горите, касаещи престъпната дейност на групата, изключително грубо са отстранявали конкуренцията си, както в законната, така и в незаконната част от дейността си.

Групата е извършвала умишлени палежи на имущества на хора, опитали да подават сигнали срещу тях. Стреляно е и по къщите на тези хора.

Групата е била въоръжена. Използвали са страх и принуда по отношение на местните хора, допълни още прокурор Кънчев.

При извършените претърсвания е установено, че двама от членовете са държали пет огнестрелни оръжия и специфични капсул-детонатори – повече от осем на брой. Иззета е и голяма сума пари.

В хода на разследването е установено, че за пряката дейност групата е привличала социално слаби хора, на които е обяснявано, че вършат законна сеч. Използвали са неистински горски печати за маркировка на дървения материал или такива на уволнени служители.

По думите на заместник-директорът на ГДБОП ст. комисар Стоян Темелакиев информация за престъпната дейност е постъпила през май. В хода на предприетите оперативни действия са събрани данни за организираната престъпна група, както и за длъжностните лица – участници в нея, които са възприели горския фонд като бащиния и са действали без да се съобразяват с каквито и да било правила.

Придобитата незаконна дървесина е реализирана на територията на Софийска област, както и на територията на Банско, в складове за продажба на дърва за огрев и фабрика за пелети и дървесина, на територията на които са открити десетки кубици незаконно придобита дървесина. Паралелно с това се продавани и дърва за огрев на частни лица, обясни още ст.комисар Темелакиев.

Предстои в утрешния ден Специализираната прокуратура да внесе искания в Специализирания съд за "задържане под стража" на четирима от задържаните при акцията.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • П.К. - 21:33, 19 септ.

    Те ти булка, Спасовден. След като не останаха дървета по нашите Балкани, някои се опитват да ни баламосват. Та и децата у нас знаят, че малките и големите български мафии вече приключват този бизнес, тъй като не съществува материала, който ги обогатяваше повече от 25 години. Този материал просто е изрязан, пласиран и препран. Хайде сега пък, хвани им следите на мафиозите-ще ги хванеш, ама друг път. Има ли виновни за всичко това? Никой не е виновен - никое правителство, никой президент, нито премиер. Не е виновен нито един депутат, нито един лидер на партия. Най-малко са виновни някой от почти половин милионните групи армии държавни чиновници. Също, макар и последни, са виновни хората от независимата съдебна власт. И какво следва от тук нататък? Нищо не следва. Просто горите ги няма, няма и виновни. Това е.

Напиши коментар

Коментари