петък, 21 септември 2018, 15:20 ч.

ЕК реши

Фронтекс разполага граничари по границите без да пита съответната държава

BNews.bg

Фронтекс разполага граничари по границите без да пита съответната държава

Европейската комисия потвърди днес, че предлага занапред да бъде възможно разполагането на граничари на ЕС (Фронтекс - б.р.) по външните граници на общността дори и без съгласието на властите в съответната страна.

"Предлагаме това да се предприема като крайна мярка, когато са засегнати интересите на ЕС", уточни говорител на комисията.

Той добави, че към подобна мярка би се пристъпило, когато дадена страна не успява да се справи с опазването на границите, ЕК е издала препоръки, но въпросната страна не ги е приложила.

Разполагането на европейски граничари без съгласието на приемащата страна би било възможно, ако тази държава не е последвала препоръките на европейската гранична служба или е отказала да ги приложи.

В подобни случаи пред ЕК би имало две възможности - или завеждане на наказателна процедура, или прилагането на чл. 29 от Шенгенския код.

В този текст се посочва, че ЕК може да издаде препоръки за разполагането на европейски граничари или за затварянето на даден ГКПП.

"Не търсим възможност страните да бъдат изключвани от Шенген", поясни говорителят по повод изявленията на президента на Франция Еманюел Макрон.

В Залцбург вчера френският президент каза, че страните от ЕС, които не желаят укрепването на европейската гранична служба, "ще излязат от Шенген".

Говорителят днес отбеляза, че ЕК предложи осигуряването на 11 милиарда евро бюджет за европейската гранична служба до 2025 година. Комисията предлага службата да разполага с 10 000 граничари.

За декември е предвидена среща ЕС-Африка по въпросите на миграцията, допълни говорителят. По неговите думи е възможно догодина да бъде свикана среща по същите въпроси и с арабските страни.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • 1 - 16:26, 21 септ.

    Браво така се прави,какво и кого,ще питат,черкез-балевски ,или болен лидеров.бойко е прочетен вестник,за тяхл

Напиши коментар

Коментари