петък, 21 септември 2018, 18:13 ч.

Тревожно

Мрачна прогноза: Нова финансова криза предстои до...

BNews.bg

Мрачна прогноза: Нова финансова криза предстои до...

Новата финансова криза може да се очаква в близките 2 години, заяви за Business Insider американският милиардер и основател на инвестиционната компания Bridgewater Associates Рей Далио. По неговите думи икономическият цикъл се дели на няколко етапа.

Първоначално дълговете растат заедно с доходите от производството, а стойността на активите се увеличава. Заради растящите дългове централните банки преминават към втвърдяване на парично-кредитната политика.

По-нататък лихвите на практика се сриват до нулата. Икономиката навлиза във фаза на депресия, а централните банки преминават към политика на количествено смекчаване, закупувайки активи на безценица. "Според мен, периодът, в който се намираме, много напомня на 30-те години от миналия век", казва Далио, напомняйки за икономическата и политическата обстановка в света по време на Великата депресия.

Той подчертава, че в подобни условия нараства разривът между бедните и богатите, което способства на ръста на популизма, отбелязва милиардерът.   Предходната глобална финансова криза, прераснала в глобална рецесия, възникна през 2008 г. след фалита на четвъртата по величина инвестиционна банка в САЩ Lehman Brothers, пише БЛИЦ.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари