вторник, 25 септември 2018, 15:10 ч.

Демонстрация

ПРОТЕСТИРАЩИ БЛОКИРАХА ГКПП "ДУНАВ МОСТ"! Вижте причината!

BNews.bg

ПРОТЕСТИРАЩИ БЛОКИРАХА ГКПП "ДУНАВ МОСТ"! Вижте причината!

Ловджии протестираха днес по обяд в района на ГКПП "Дунав мост" край Русе срещу проект на заповед на Министерството на земеделието, храните и горите, която забранява груповия лов на дива свиня по поречието на река Дунав.

Според Десислав Маринов - от ловната дружинка в русенското село Николово, рискът от болестта африканска чума по свинете може да се намали, но трябва да се ловува. Опитите за индивидуален лов са безуспешни. По думите му дивите свине мигрират денонощно и за тях река Дунав не е препятствие.

Според Любомир Димитров - от ловната дружинка в Горно Абланово, ако в даден район не се ловува, то прасетата ще се съберат там, тъй като търсят тихи и спокойни места, а им предстои и брачен период. Той обясни, че ако заповедта бъде издадена, тя ще засегне около 220 ловни дружинки по цялото поречие на Дунав.

Прочетена бе и декларация с исканията на протестиращите, след което те навлязоха в кръговото кръстовище в района на граничния пункт и блокираха движението за около половин час.

С ловджиите се срещна и областният управител на Русе Галин Григоров, който подкрепи исканията им.

"Проектът на заповедта няма да реши проблема. Няма никаква възможност да бъде намалена популацията на дивите прасета, ако няма гонки или групов лов с кучета. Сега е моментът ловът да бъде разрешен", каза Григоров и допълни, че вече е водил разговори с отговорните институции по темата.

По думите му всички мерки за евентуалното навлизане и разпространение на болестта африканска чума по свинете в Русенско са предприети. Григоров посочи, че в община Сливо поле стопаните са разбрали за риска от опасното заболяване и всички домашни прасета са били заколени. Областният управител очаква това да бъде предприето и в останалите общини в региона.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари