вторник, 25 септември 2018, 16:30 ч.

Решението дойде след открито заседание на КЕВР

OT ПОСЛЕДНИТЕ МИНУТИ! ОТГОВОР ВЕЧЕ ИМА! Поскъпва ли токът от 1-ви октомври?

BNews.bg

OT ПОСЛЕДНИТЕ МИНУТИ! ОТГОВОР ВЕЧЕ ИМА! Поскъпва ли токът от 1-ви октомври?

Няма да  има увеличение на цената на тока от 1 октомври. Предстои обаче поскъпване на природния газ с около 8% за крайния потребител. Това бе решено на днешното открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране, на което бе обсъдено исканото от "Булгаргаз" увеличение на цената на синьото гориво с близо 14 на сто.

Председателят на регулатора Иван Иванов уточни, че Комисията е намерила необходимия буфер, за да не се увеличава цената на тока. Намерен е излишък от средства, които са събрани от фонд „Сигурност на електроенергийната система". 

"По такъв начин, Комисията чрез това свое решение, до голяма степен потиска някои тенденции, които се появиха в различни сектори за повишаване на цените, за повишаване на инфлацията. Ние, в този случай се явяваме ревизиращ фактор, и се надявам, ако се наложи, да направим същото и към 1 януари – с други думи цената на електрическата енергия, която ние нормално определяме за едногодишен период, да не се налага да се променя на тримесечни периоди", коментира Иванов.

Относно предстоящото повишение на цената на природния газ с 14% от 1 октомври омбудсманът Мая Манолова коментира, че решението ще повлече след себе си цените на стоките и услугите.

"Нека публично обоснове ценообразуващите фактори. Има някои елементи, които не могат да се проследят публично. В доклада на КЕВР има неясни и непълни обосновки като например кои са алтернативните горива и световните пазари“. Трябва всяко число и елемент подробно да се обяснява, дължите обяснение", обяви Манолова.

От своя страна председателят на КЕВР отвърна, че ако екипът на Манолова има съмнения по обсъжданите цени - да заповяда и с експертите на комисията ще обсъдят всеки детайл. "Този път няма никакъв невзет приход от "Булгаргаз", ние нямаме никакъв инструмент за въздействие по цените. Искам да кажа, че за потребителите, независимо дали са битови или бизнес потребители, повишението на услугата ще бъде с не повече от 8 процента", категоричен бе Иванов. Иван Иванов не се нае да прогнозира каква ще бъде цената на природния газ от 1 януари, но уточни, че тя може както да се увеличи, така и да се намали.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари