вторник, 25 септември 2018, 17:00 ч.

Объркани сметки

ЧЕЗ щяла да сезира ЕК заради блокирането на сделката с "Инерком"

BNews.bg

ЧЕЗ щяла да сезира ЕК заради блокирането на сделката с "Инерком"

Най-голямата чешка енергийна компания ЧЕЗ, която държи и един от най-големите дялове на българския енергиен пазар, е готова да се обърне към Европейската комисия заради блокирането на сделката с "Инерком" от страна на КЗК. Това заяви говорителят на чешката компания Алице Хоракова пред 3e-News.

Хоракова подчерта, че от ЧЕЗ са "смутени" заради промяната в Закона за енергетиката точно след подписването на договора с "Инерком". Става въпрос за промените, с които КЕВР е органът, който да разрешава действия по разпореждане с дялове и акции, представляващи повече от 20% от капитала на търговски дружества, които са лицензирани за пренос на електроенергия, топлинна енергия и газ. Липсват обаче критерии как да бъдат прилагани законовите промени, като от Комисията, която наблюдава дейността на КЕВР, са поискали правен анализ, за да бъдат създадени критерии.

"Отбелязваме, че тази поправка не е преминала през надлежната процедура на вътрешни обсъждания и все още няма насоки за прилагането и от страна на Комисията за енергийно и водно регулиране. В момента анализираме дали тези действия на българската държава в отговор на намерението ни да продадем българските си активи не нарушават принципите за защита на инвестициите, обект на арбитражно дело", каза говорителят на ЧЕЗ в Прага.

Хоракова споделя и, че "Инерком" активно преговоря с банки и предприема стъпки, за да изпълни навреме условията в договора. Припомняме, че КЗК спря сделката за българския бизнес за ЧЕЗ, защото имало хоризонтално припокриване между дейностите на участниците в концентрацията на пазара на производство и доставка на едро на електрическа енергия от фотоволтаични централи.

Внимателен прочит на решението от 29 страници на комисията показва, че според КЗК фотоволтаичният пазар в България през 2017 година е бил от 1043 мегавата. КЗК се позовава на Доклад за дейността на КЕВР, а източникът на информация е Електроенергийният системен оператор (ЕСО).

Пак според същите данни, "Инерком България" притежава 6 фотоволтаични централи (бел. ред. - само в Българската фотоволтаична асоциация членуват 400 централи!) - "Улер 2009", "Еко-Строй Инженеринг", "Евро Бетон", "Диана Хънт", "Риал Стейтс" и "Риал Стейтс 2". Според данни на "Инерком" общата мощност на тези централи е 21,348 мегавата по данни на ЕСО. ЧЕЗ пък има една фотоволтаична централа - "Фри Енерджи Проджект Орешец" ЕАД, която е с мощност "под 5 мегавата" - КЗК го казва в решението си! Според ЕСО става въпрос за 4,879 мегавата. 

В края на миналата седмица "Инерком" официално обяви, че е извършено преструктуриране, в резултат на което дружествата-производители на електрическа енергия от фотоволтаични централи, не са част от портфолиото ѝ.
 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари