вторник, 25 септември 2018, 17:25 ч.

Официално изявление

ВАЖНО! БАБХ с извънредна новина за чумата в Болярово

BNews.bg

ВАЖНО! БАБХ с извънредна новина за чумата в Болярово

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е подала коректна информация за случая с чума по дребните преживни животни в град Болярово до Световната организация по здравеопазване на животните (OIE). Във връзка с парламентарно питане на народния представител от „БСП за България“ Кристиан Вигенин до министъра на земеделието, храните и горите по отношение на информацията в доклада до OIE, БАБХ уточнява, че данните в него са точни и се актуализират своевременно.   

В доклада си специалистите са описали правилно мерките, които трябва да се предприемат за ликвидиране на огнището на заразата в стадото на Ана Петрова, но изпълнението им бе възпрепятствано от собствениците на фермата. В продължение на два месеца стопаните не допускаха ветеринарните власти до стопанството. По тази причина огнището все още не е приключено и ликвидирано. Както многократно вече обясни БАБХ, твърде вероятно е това да доведе до удължаване срока на рестрикциите за България в засегнатите региони, както и до разширяване на самите зони.  

Мерките за борба с огнището на чума по дребните преживни животни в Болярово, посочени в заповед на изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев, са адекватни и съобразни с международното законодателство. Информацията за тях е нотифицирана и актуализирана акуратно в системите на OIE и ЕС за заболявания по животните.  

Българската агенция по безопасност на храните изпраща рутинни и последващи доклади относно епизоотичната обстановка в страната във връзка с чумата по дребните преживни животни в изпълнение на ангажиментите на страната ни като член на Световната организация по здравеопазване на животните (OIE). Докладите се правят в онлайн система, разработена и поддържана от OIE, а всяка модификация по документите се валидира и извършва от същата организация.  

В доклада от 13 септември е включена информация за потвърденото огнище в Болярово. Документът не е окончателен за извършените дейности, а описва мерките, които трябва да се предприемат за ликвидирането на заболяването. Тъй като огнището не е приключено и с оглед актуализация на епизоотичната ситуация, е поискана модификация на доклада. Тя е извършена на 18 септември.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Тихомир Томов - 10:07, 26 септ.

    Опашата поредна лъжа . Притежавам и двата документа . На първия пише , че овцете са умъртвени и загробени , а на втория че има една съмнителна проба и ала бала ...............

Напиши коментар

Коментари