вторник, 25 септември 2018, 19:20 ч.

Ситуацията е извън контрол

ОБЩОТО СЪБРАНИЕ НА ООН ЗАПОЧНА СЪС ЗЛОВЕЩА КОНСТАТАЦИЯ! Антониу Гутериш предупреди за....

BNews.bg

ОБЩОТО СЪБРАНИЕ НА ООН ЗАПОЧНА СЪС ЗЛОВЕЩА КОНСТАТАЦИЯ! Антониу Гутериш предупреди за....

Доверието в правилата е в „точката на пречупване” предупреди Антониу Гутериш

„Доверието в основаващия се на правила глобален ред и между държавите е "в точката на пречупване" и международното сътрудничество става все по-трудно”. Това заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш по време на откриването на Общото събрание на ООН. Той отправи предупреждение за нарастващ хаос и объркване, вследствие на заплахата от разруха на основания на твърди правила световен ред, цитира го БГНЕС.

"Днес световният ред е все по-хаотичен. Крепките досега отношения са с все по-неясна съдба", каза Гутериш на събранието на 193-те държави само няколко минути преди президента Доналд Тръмп да излезе на подиума. "Универсалните ценности се подкопават. Демократичните принципи са под обсада", продължи генералният секретар.

Гутериш не се фокусира върху определена държава в критицизма си, но сподели за опасения сред дипломатите на ООН, че светът се превръща в бойно поле за сфери на влияние и се завръща към великото съперничество за власт.

„Администрацията на Тръмп показа недоверието си към международните договори, като отмени ядрената сделка в Иран, споразумението за климата в Париж и съкрати финансирането за ООН. Дипломати от ООН твърдят, че позицията на САЩ е насърчила Русия и Китай да наложат мнението си за световен ред, в който правата на човека заемат второ място след стремежа за развитие и суверенитет. Днес, с промени в баланса на властта, рискът от конфронтация може да се увеличи", предупреди Гутериш.

„Дневният ред за човешките права губи почва и "авторитаризмът е във възход", каза той.

Гутериш призова световните лидери да възобновят ангажимента си към основаващ се на строги правила ред, с ООН в центъра му, изправящ се пред "масивни, екзистенциални заплахи за хората и планетата", съобщава АФП.

Позовавайки се на списъка с глобални проблеми, Гутериш призна, че усилията за мир се провалят и че уважението към международните хуманитарни норми се разпада.

Налице е възмущение от нашата неспособност да приключим войните в Сирия, Йемен и на други места", каза той.

"Хората от Рохинга остават в изгнание, травмирани и в мизерия, все още с копнеж за безопасност и справедливост".

Двудържавното решение на израелско-палестинския конфликт става "все по-отдалечено", докато в същото време ядрената заплаха "не се облекчава", предупреди още Генералният секретар на световната организация.

Гутериш насочи вниманието и към изменението на климата като неотложен приоритет, предупреждавайки, че ако през следващите две години не се предприемат конкретни действия за намаляване на емисиите на парникови газове, промените в климата са под световна заплаха

Около 130 световни лидери присъстват на тазгодишната ежегодна сесия, включително Тръмп и иранския лидер Хасан Рухани, който също държа реч. Френският премиер Еманюел Макрон, който е застъпник на многостранните отношения, също застава на подиума днес.

Българският министър-председател Бойко Борисов участва в откриването на Общия дебат на 73-та сесия на Общото събрание на ООН. Тази година основната тема на дебата е „ООН за всички хора: глобално лидерство и споделени отговорности за мирни, равнопоставени и устойчиви общества“.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари