сряда, 26 септември 2018, 13:30 ч.

А при поскъпване се вдига

МАНОЛОВА ПИТА КЕВР: Защо при поевтиняване на газа цената на парното не пада?

BNews.bg

МАНОЛОВА ПИТА КЕВР: Защо при поевтиняване на газа цената на парното не пада?

 В Комисията за енергийно и водно регулиране обсъдиха поскъпването на парното и топлата вода. Предвижданията са за поскъпване между 2 до 9 процента от 1-ви октомври, съобщи БНР.

Омбудсманът Мая Манолова запита защо при поевтиняване на природния газ цените на парното и топлата вода не намаляват. Политиката на регулатора е при увеличение на цените на газа да вдига и цените на парното и топлата вода.

"Моят въпрос към КЕВР е защо при една и съща цена на природния газ спрямо 2015 година, сега цената на парното е с над 20 % по-висока. Становището ми като омбудсман е, че това увеличение на природния газ не трябва да води след себе си увеличение на цената на парното, защото тя и в момента е по-висока при същата цена на природния газ от преди две години", каза Манолова.

В отговор председателят на КЕВР Иван Иванов обясни, че примерът на Манолова е за "Топлофикация" - София. Той е за период, в който цената на парното е била задържана ниска, като това е било компенсирано чрез по-високи цени на тока.

Според Иванов това е т. нар. "данък социално спокойствие". По думите му, това е при повишаване цената на природния газ, да се задържа цената на топлинната енергия за няколко големи града в България. Сметката се плащала от населението и бизнеса чрез сметките за електроенергия.

"Това е абсолютна несправедливост - да караме хората в малките градове, в селцата и бизнесът да доплащат, за да бъде слабо променена цената на топлинната енергия, която ползват гражданите в няколко големи града на България", заяви Иванов.

На предложението за поскъпване на парното от 2 до 9% от топлофикациите заявиха, че ще търпят загуби, а това щяло да затрудни и потребителите да си плащат сметките.

 

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Марчо Марчев - Малък марчо - 13:58, 26 септ.

    JТо правителството отива на кино те за ланшния сняг се притеснили.

Напиши коментар

Коментари