понеделник, 08 октомври 2018, 14:10 ч.

Националният съвет за тристранно сътрудничество

Старите коли с близо 30% по-скъп данък от следващата година

BNews.bg

Старите коли с близо 30% по-скъп данък от следващата година

От синдикатите поискаха да се помисли по въпроса със събирането на данъците у нас.

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди промените в данъчните закони догодина.

От съвета стана ясно, че се променя начинът за облагане на автомобилите.Местният данък ще зависи от екостандарта им и годината на производство.

Така от догодина данъците за автомобилите над 15 години се вдигат с около 30%. От тази промяна ще бъдат засегнати около 2 500 000 автомобила у нас. 

От следващата година с промените в Закона за местните данъци и такси се предвижда да отпадне данъчната отстъпка за автомобилите с катализатор.

"Категорично не сме съгласни с отпадането на облекчението за катализаторите", заяви на брифинг Ваня Григорова от КТ "Подкрепа", според която може да се провери дали собственикът на колата е поставил катализатор и това дори може и трябва да се случва с ежедневния контрол на техническите прегледи.

От КНСБ настояха за преразпределяне на данъчната тежест върху автомобилите чрез екотаксата.

Шефът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов настоява да отпадне подоходния данък върху минималната работна заплата и да се въведе диференцирана ставка на ДДС. Синдикалистът настоява по-старият автомобил, който е по-вреден, да се облага с данъци и да не отпада облекчаването на автомобили с катализаторни устройства.

Браншовите организации обаче настояват в промяна на Закона за ДДС, с който да отпадне данъчният кредит за служебните леки автомобили.

С промяна в Закона за счетоводството, които промени са свързани с намаляване на прага по отношение на одитирането на фирми и отпадане на задължителното одитиране на търговски дружества, в зависимост регистрацията, също беше тема, която бе обсъдена в проектът на Закон за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО).

"Исканията са основателни, защото по този начин се ощетява средният и дребният бизнес с 13 милиона лева", уточни вицепремиерът Валери Симеонов.

Минималният праг трябва да бъде вдигнат на 4.8 милиона лева, което би означавало, че между 6 500 малки фирми няма да има нужда да правят задължителен одит.

Работодателите също настояват малкият бизнес да не подлежи на задължително одитиране, като подчертаха че има и европейска директива, която забранява това.

Финансовият министър Владислав Горанов изтъкна, че трябва да се вземат само компромисни решения за облекчаване на данъчната регулация и обеща да се направят дискусии по темата.

От работодателските организации нямат забележка по отношение на Закона за кооперативното подоходно облагане. От КРИБ също изразиха подкрепа към предложените законопроекти, но те настояват екологичният компонент да влезе в облагане на автомобилите.

Тристранният съвет реши, че ДДС-то ще остане в същия размер, както е и в момента - 20%, данъкът върху доходите също остава непроменен - 10%. Всички други данъци също остават непроменени за следващата година.

От синдикатите поискаха да се помисли по въпроса със събирането на данъците у нас.

Една от най-важните промени, която се прие да влезе в сила от 2020 г. - по предложение на Българската стопанска камара отпадат служебните бележки, които работодателите издават на служителите на Тристранката.

На днешното съвещание председателят на БСК Радосвет Радев бе избран за заместник-председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество(НСТС).

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари