четвъртък, 11 октомври 2018, 13:31 ч.

Въвежда се забрана

ЗАКОНЪТ ЗА ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯТА: Без финансирани от чужди лица и държави

BNews.bg

ЗАКОНЪТ ЗА ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯТА: Без финансирани от чужди лица и държави

Това решиха депутатите на първо четене.

Религиозните общности и институции няма да могат да получават финансиране от чужди лица и държави. Забраната се въвежда с приетите на първо четене промени в Закона за вероизповеданията.

Депутатите приеха почти единодушно два проекта с предложени промени в закона. Единият е на Цветан Цветанов, Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ, а другият – на Искрен Веселинов и група депутати от „Обединените патриоти”.

Мотивите да не се получава финансиране от чужбина са, за да се спре чуждото влияние, да се предпазим от радикален ислям и да не се политизират вероизповедания у нас.

„Нека действително да създадем това спокойствие, което ще ни гарантира, че вероизповеданията в страната, държавата е поела своя ангажимент, за да може да осигури необходимото финансиране и да избегнем външното влияние, а това е изключително важно”, коментира Цветан Цветанов.

„Ние знаем как една политическа партия дълги години паразитираше върху мюсюлманското вероизповедание и смятаме, че връзката между политици и вероизповедание трябва да бъде легитимно прекратена”, на мнение е Искрен Веселинов.

„Трябва много внимателно да отсеем сухото от суровото. Да направим така, че да постигнем целите си, но да не попречим на традиционните вероизповедания в България”, заяви Николай Ташев от БСП.

„От името на ДПС отправям призив този законопроект да не бъде инструмент за противопоставяне, а да бъде онова нещо, което може да ни обедини”, каза Мустафа Карадайъ.

Духовниците обаче не са съгласни с тези промени. Миналата седмица имаше среща при патриарха на духовници с политици. На нея се разбраха между първо и второ четене да се търси консенсус относно предложените промени.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • 00 - 13:59, 11 окт.

    Лицемери. Вкараха сума си руски шпиони в расо тук и сега се правят на загрижени. Грам не им вярвам, че ще я спрат тази напаст, най-малко пък чрез закони, които самите те не са свикнали да спазват.

Напиши коментар

Коментари