събота, 13 октомври 2018, 17:20 ч.

Липсва организация

Проблемът с донорството у нас е организационен, а не в отношението на хората

BNews.bg

Проблемът с донорството у нас е организационен, а не в отношението на хората

Един човек, изпаднал в мозъчна смърт, може да спаси живота на други четирима души у нас. Това обяви в Световния ден на донорството доц. Ивелин Такоров, ръководител на част от трансплантационните екипи във Военномедицинската академия в София.

По думите му в България рутинно се правят трансплантации на черен дроб, бъбреци и сърце. И въпреки че законът е много добър, все още липсва добра организация за проследяване на пациентите в мозъчна смърт, коментира доц. Такоров.
 
По повод отбелязването на Световния ден на донорството във Военномедицинската академия (ВМА) се проведе информационна среща с представители на най-голямата мото организация в страната.
 
България е на последно място по брой донори на един милион души, но проблемът е организационен, а не в отношението на хората към този процес, твърди доц. Ивелин Такоров.

Сред гостите на днешното събитие във Военномедицинската академия беше и бившият вратар на ЦСКА Георги Велинов-Джони, който преди 11 години е бил трансплантиран с черен дроб. Смята, че хората трябва да знаят повече за ползите от донорството.
 
Лекарите отбелязаха, че броят на трансплантациите у нас може да се увеличи само чрез подобряване на организацията за насочване на донори.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари