вторник, 16 октомври 2018, 13:01 ч.

Против квотите

Бизнесът сложи прът в проектозакона за хората с увреждания

BNews.bg

Бизнесът сложи прът в проектозакона за хората с увреждания

Националните работодателски организации се обявиха срещу проекта на закон за хората с увреждания, предложен от социалното министерство и разработван в продължение на няколко месеца с участието на майките от инициативата "Системата ни убива".

От бизнеса не са съгласни с предвиденото въвеждане на квоти за наемане на хора с увреждания, както и на санкция при неизпълнението им, която според работодателите е нов вид данък. Заявката беше дадена по време на заседанието на Съвета за тристранно сътрудничество, на което присъства и омбудсманът Мая Манолова, предаде Дарик.

Страните подписаха споразумение, според което до края на годината трябва да се приемат в пакет законите за хората с увреждания и за личната помощ. За 2019 г. ще бъдат заделени 150 млн. лв. повече в тази сфера.

Законопроектът за хората с увреждания е внесен от социалния министър Бисер Петков и той включва както част от исканията на майките, така и на национално представителните организации. Сред тях са по-голяма финансова подкрепа всеки месец, както и индивидуална оценка на потребностите. Също така  се предвижда създаването на специален орган за хората с увреждания и повече възможности за тяхната трудова реализация. Последните две предложения получиха доста остри критики от страна на бизнеса и затова преди минути всички работодателски организации в тристранния съвет обявиха, че няма да подкрепят законопроекта в този му вид. Имаше критики и от страна на синдикатите, но независимо как гласуват днес социалните партньори, утре законопроектът за хората с увреждания ще бъде разгледан от правителството, а в петък по план трябва да бъде внесен в Народното събрание.

Агенцията за хората с увреждания ще стане държавна, медицинските изделия и помощните средства ще минат към  здравното министерство, времето, през което близките се грижат за човек с тежки увреждания, ще се зачита за осигурителен стаж.

Утре законопроектът влиза за разглеждане в Министерския съвет, а след това и в парламента.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари