сряда, 17 октомври 2018, 17:42 ч.

Нови прийоми

Децата са жертви на наркодилъри през мрежата и мобилни приложения

BNews.bg

Децата са жертви на наркодилъри през мрежата и мобилни приложения

Наркодилърите атакуват децата през социалните мрежи и новите мобилни приложения. Тази тревожна тенденция отбелязаха служителите на отдел „Борба с наркотрафика” към Летище София по време на среща с ученици от цялата страна.

Събитието е част от "Седмицата на червената панделка. Тя се отбелязва всяка година от милиони хора по целия свят. Целта е да се попречи на разпространението и употребата на наркотици в световен мащаб.

Според специалистите около 10% от младежите в страната са употребявали наркотик поне веднъж, а най-малкият е на 12 години.

В световен мащаб тенденцията е по-стряскаща. В повечето развити държави тийнейджърите, които употребяват наркотици са около 30-40%. Докато при нас е доста по-нисък процентът, което може да се каже, че е добрата новина в случая.

Децата в днешно време са много любопитни и любознателни. Това от една страна е хубаво, но от друга – притеснително, защото любопитството е това, което ги кара дори да посягат и към наркотиците. Затова и усилията на службите за борба с наркотиците са насочени именно към децата като най-уязвима група.

„Ако преди години този бизнес беше организиран от групировки, сега се прави от двама-трима тийнейджъри, които са по-креативни. Успяват да си поръчат наркотици по интернет, след което да ги разпространяват вътре между техните съученици и много трудно може да им се окаже въздействие” – така Стефан Бакалов, началник на отдела „Борба с наркотрафика” на Митница Аерогара София очерта наркопазара в страната.

В таргет-групите на дилърите попадат децата между 8 и 16 години.

Основната комуникацията между подрастващите е в социалните мрежи, а не на улицата както преди. Това кара наркоразпространителите да бъдат креативни и да търсят нови канали за връзка с жертвите си. Това се случва най-често с фалшиви профили в популярните сред тийнейджърите мобилни приложения като “Snapchat” .

Най-често употребявания наркотик сред тийнейджърите у нас е марихуаната, а една от големите заблуди, които витаят сред тях е, че той не води до пристрастяване.

Не така стоят нещата според експертите:

„Това е растение, което много хора смятат, че е красиво и не е наркотично вещество. Това е една голяма заблуда. Тъй като марихуаната е вещество, към което има доста силна зависимост.” – допълва още Бакалов.

Опасности крият и новите синтетични наркотици и дизайнерската дрога.

Най-вече заради ефектните си опаковки и непредвидимите последици за здравето, които могат да причинят, предаде БТВ.

 

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари