събота, 20 октомври 2018, 17:40 ч.

Фосилът е на 12 00 години

Спасиха уникалния човешки скелет "Лусия" oт опожарения музей в Рио

BNews.bg

Спасиха уникалния човешки скелет "Лусия" oт опожарения музей в Рио

Голяма част от костите на черепа на най-стария човешки фосил в Латинска Америка са намерени сред руините на изгорелия Национален музей в Рио Де Жанейро, съобщиха БГНЕС и Би Би Си. Човешкият скелет, наречен "Лусия", е на 12 000 години и бе една от хилядите безценни находки в колекцията на 200-годишния музей, който избухна в пламъци през септември.

Директорът на музея обяви, че около 80 процента от костните фрагменти на черепа на Лусия са били индентифицирани. Скелетът – който е най-старият, откриван някога на континента, бе сред най-ценните експонати в музея. Експертите са категорични, че могат да се опитат успешно да възстановят черепа. Той е бил поставен в метална кутия в специален шкаф за съхранение, което го е предпазило от огъня.

В момента все още се провеждат укрепителни работи по фасадата на сградата – близо 50 дни след пожара. Причината за избухването на пламъците, които унищожиха стотици зали, съдържащи над 20 милиона артефакта, все още се разследва.

Останките на Лусия бяха открити в пещера през 1975 година в щата Минас Жераис, северно от Рио де Жанейро, от френския археолог Анета Ламен-Емперер. Тестове на черепа и скелета показаха, че те принадлежат на жена на около 20-годишна възраст, която е била висока около 150 см. Археолози смятат, че Лусия може да е била един от първите преселници в Южна Америка.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари